Lukács
1 °C
14 °C

Lemondott Bob Dylan-idézet hamisítása miatt

2012.07.31. 14:36
Lemondott a The New Yorker magazin szerkesztői tisztségéről egy nagysikerű Bob Dylan-életrajz szerzője, miután beismerte, hogy kitalálta, illetve manipulálta az amerikai folkcsillagtól származó idézeteket.

A 31 éves Jonah Lehrer, az Imagine: How Creativity Works című könyvében több idézetet is Bob Dylannek tulajdonított, amelyeket egy másik újságíró, a Dylan-szakíró Michael C. Moynihan kétségbe vont.

A Tablet című internetes magazinban hétfőn megjelent cikkében Moynihan közölte: rákérdezett Lehrernél a művében szereplő hét idézetre, amelyek közül "három sehol másutt nem szerepel, legalábbis nem úgy, ahogyan a könyvben, három másik valódi Dylan-idézetelemeket tartalmaz, egyet pedig teljesen kiemeltek a kontextusból, hogy passzoljon az Imagine-hez".

Lehrer először azt állította, hogy az idézetek a legendás zenészről Martin Scorsese által forgatott A Bob Dylan-dosszié (No Direction Home) című dokumentumfilm vágatlan és felhasználatlan anyagából származnak, később azonban bevallotta, hogy erről szó sincs - írta Moynihan.

Jonah Lehrer lemondott a The New Yorkernél betöltött tisztségéről, a kiadója, a Houghton Mifflin Harcourt által hétfőn közzétett közleményében pedig bocsánatot kért a hazugságaiért - írta a The New York Times. A kiadó közölte, hogy bevonják a könyv nyomtatott példányait.

Márciusi megjelenése óta az Imagine több mint 200 ezer példányban kelt el nyomtatott és elektronikus kiadásban, és a 14. helyen szerepelt a The New York Times legutóbbi eladási listáján az ismeretterjesztő művek kategóriában.