Desmond Tutu bojkottál egy tévéműsort

2012.08.14. 15:30
Katonáskodó celebritásokról forgattak realityt az USA-ban. Kilenc Nobel-békedíjas szerint ezzel a témával nem lehet viccelni.
tutu

Nobel-békedíjas hírességek emelték fel a szavukat az amerikai NBC tévétársaság Stars Earn Stripes (kb. Katonát faragunk a celebből) című műsora ellen. Az NBC igazgatójának, Bob Greenblattnek és a műsor házigazdájának, Wesley Clark tábornoknak küldött nyílt levelet többek között Desmond Tutu érsek, Jody Williams politikai aktivista és Óscar Arias Sanchez, Puerto Rico egykor elnöke is aláírta.

A felhívásban a valóságshow-t hatásvadásznak nevezik, és a készítőit elítélik azért, mert a fegyveres konfliktusokban elhunytak emlékét lábbal tiporják. "A műsor egyetlen célja, hogy az erőszakot, a konfliktusok fegyveres rendezését promótálja, ami igen veszélyes üzenet" - áll a tiltakozó levélben. A petícióban a Nobel-békedíjasok arra kérik az NBC-t, hogy haladéktalanul vegye le műsoráról a realityt, és azt is kilátásba helyezik, hogy személyesen fognak tiltakozni a tévé New York-i székháza előtt, ha ez nem történik meg.

A Stars Earn Stripes-ban ismert amerikai celebritásokból igyekeznek katonát faragni több hetes kiképzés során. Az elsajátított képességeket a hírességek kvázi hadgyakorlatok során kamatoztathatják. A résztvevők között ott van Dean Cain színész, Laila Ali bokszoló, Muhammad Ali lánya, Nick Lachey énekes, Picabo Street, egykori olimpiai bajnok és Sarah Palin férje is. A műsor ellenzői szerint a hadviselés nem az a téma, amiből jó ízléssel reality műsort lehetne forgatni.