Nem vagyunk karakterek

2012.08.20. 16:46
A Tv2 minden idők egyik legsikeresebb tehetségkutató formátumával próbálkozik. A Voice-ban mestereknek nevezett zsűritagok szerint nem az a fontos, hogy ez egy tévéműsor, hanem hogy tehetséges embereket ismerhetnek meg. Malek Andrea, Somló Tamás, Caramel, és Mező Misi, a Magna Cum Laude énekese nem hiszi, hogy behelyettesíthető karakterek lennének, és énekeseket keresnek, nem eladható termékeket. Interjú a mesterekkel.

A Voice az egyik legsikeresebb külföldi tehetségkutató formátum. Látták a különböző verziókat, mielőtt döntöttek volna a Tv2 megkereséséről?

Molnár Ferenc: Én már a felkérés előtt is néztem, és nagyon szerettem a brit és az amerikai verziót is, de nem tudom megmondani, hogy melyik is a jobb. Mindkettőben annyira jók voltak a hangok, nagyon élveztem.

Malek Andrea: Nyilván minden nemzetnek más a stílusa, más karakterek ülnek a zsűribe. Éppen ezért hozzám a német verzió állt a legközelebb, mivel Ausztriában élek már elég rég óta, a német Voice zsűrijét ismertem, tudtam mekkora sztárok is ők a saját hazájukban.

Mező Misi: A szenegáli Voice-t nem láttátok? Na jó, komolyan, én nem nagyon nézek tévét, nem is tudtam hogy létezik ilyen műsor. Amikor felkértek, mutattak pár részt, talán az amerikai verziót adták oda DVD-n. Nagyon megtetszett a műsor struktúrája, valószínűleg ha egy másik műsorral keresnek meg, bátran mondhatom, hogy nem fogadtam volna el a felkérést. De a Voice színvonalás és frappáns műsor.

A Voice formátumleírása nagyon szigorúan meghatározza, hogy milyen karaktereknek kell szerepelnie a zsűriben, a mesterek között. Úgy gondolják, hogy mindenben megfelelnek ennek? Felismerték magukat a külföldi zsűri tagjaiban?

Somló Tamás: Nem tudom, én melyik karakter lennék?

Tom Jones a brit verzióban. A szakma nagy öregje, elismert művész, aki inkább támogatja a jelentkezőket, mintsem kritizálja, bántsa őket.

Molnár Ferenc: Mi nem szerepet játszunk. Én nem érzem magam karakternek, nem az a nevem, hogy Molnár Ferenc Karakter. Semmilyen kikötése nem volt a készítőknek, hogy mégis hogyan kell viselkednünk. Magunkat adjuk.

Nem arról volt szó, hogy szerepet játszanak a zsűri tagja, hanem hogy mindenki besorolható valamilyen karaktertípusba, és a karakterek összjátéka adja a mesterek közti dinamikát, ami a műsor egyik sikerének a titka.

Malek Andrea: Szerintem pedig a legfontosabb kiválasztási szempont az volt, hogy mindannyian jól tudjunk énekelni. Ez a zsűri nem csak a szórakoztatóipart ismeri, hanem ugyanazt csinálja, amit a jelentkezők: énekel.

Somló Tamás: Nagyon sok olyan művész van Magyarországon, aki olyan karakter mint én. Mégis a készítők valamiért minket választottak. Talán mert ez a négyes így fog tudni jól működni.

A zsűriben minden országban szerepel egy olyan mester, aki éppen karriere csúcspontján van, elismert, sikeres művész, aki akár stadionokat is képes megtölteni. A Tv2 erre a posztra Lukács Lászlót, Lovasi Andrást, vagy Kovács Ákost is felkérte. Végül Molnár Ferenc Caramel került be a zsűribe. Hogy érzi, meg tud felelni ennek a karakternek, úgy érzi már a karrierje csúcsára ért?

(A beszélgetés ezen pontján közbeszólt Wágner Tamás, a műsor kreatív producere, hogy elmondja, hogy a mesterek ezekről a dolgokról mit sem tudnak. A mestereket a műsor készítői azért választották, mert olyanok, amilyenek. Ugyan mint mindenki, ők is karaktercsoportokba sorolhatóak, de a lényeg, hogy őszintén adják saját magukat.)

Molnár Ferenc: Nem szoktam gondolkodni, hogy mekkora sztár vagyok. Nem is ezért vállaltam el a felkérést, és fogalmam sincs, hogy meg tudok-e felelni bármilyen szerepnek, vagy elvárásnak.

Egyszerűen úgy gondolom, hogy másokat hallgatva és értékelve többet tudhatok meg magamról is, és tovább fejlődhetek. Emellett a műsor szellemisége az, ami miatt igent mondtam a felkérésre, mert ebben a műsorban más tehetségkutatókkal szemben a szakmaiság a legfontosabb.

Másképp fog viszonyulni a jelentkezőkhöz a többi mesterhez képest, mert Ön is egy tehetségkutatóban tűnt fel?

Molnár Ferenc: Sokat gondolkodtam azon, hogy meddig jutnék, ha most jelentkeznék a Voice-ba. Minden úgy jó, ahogy volt, az akkori felkészültségemmel nekem a Megasztár volt a megfelelő műsor, ahol feltűnhettem. Ha most kéne választanom, akkor biztos a Voice-ot választanám, bár lehet, hogy már az első fordulónál kiesnék.

Mező Misi: Lehet, hogy mi hárman végigtepertük ezt a szakmát, de Caramel adottságait tekintve a legjobb közöttünk, ha énekversenyről van szó. És lehet hogy más volt az utunk, de egy dolog közös bennünk: mindannyian gyerekkorunk óta imádjuk a zenét. Én azt gondolom, hogy a tehetségkutatókon feltűnt énekeseknek bizonyos tekintetben még nehezebb dolguk is van, hiszen a nagy figyelemnek kell megfelelniük, és egy tehetségkutató után lehet a legnagyobbat bukni.

A Voice nem ismeretlen tehetségeket keres, nem a mobiltelefonboltból érkeznek majd a csodálatos hangú operaénekesek, hanem olyan hangok jelentkeznek majd, akik már elértek valamit, de az igazi, kirobbanó sikerhez valami hiányzik. Egy ilyen kis országban a szakmán belül jó eséllyel mindenki ismer mindenkit. Egyáltalán meg tudnak majd lepődni?

Malek Andrea: Hát úgy hallom, hogy nagy meglepetések várnak ránk, a zenei vezető szerint hihetetlen, hogy milyen tehetségek jelentkeztek erre a műsorra most. A zenei vezető már dolgozik a jelentkezőkkel, mert az első kiválasztást is nagy munka előzi meg. Persze lehet, hogy olyan, akit már hallottunk valahol egyszer, vagy láttuk egy fellépését. De ez nem számít majd akkor, amikor döntenünk kell.

Mező Misi: Szerintem nagyon sok olyan tehetséges művész van, aki az eddigi tehetségkutató műsorokba azért nem jelentkezett, mert rangján alulinak érezte. Ezért azt gondolom, hogy nagyon sok meglepetést tartogat számunkra még a Voice.

Azért vállalták el a részvételt, mert véleményük szerint a Voice egy jó tévéműsor, vagy egy tehetségkutatónak tartják, ahol véletlenül kamerák is jelen vannak?

Molnár Ferenc: Nem az a fontos, hogy ez egy tévéműsor és tehetségkutató. Hanem, hogy azonosulni tudunk az üzenetével. Ami a szakmaiság.

Mező Misi: Az eddigi műsorokban ez eddig nem jelent meg ennyire markánsan. Popsztárok készültek ezekben a tehetségkutatókban, míg a Voice-ban egyszerűen csak zenészeket keresünk. Akik akár sztárok is lehetnek majd a tehetségüknek köszönhetően.

Malek Andrea: Ez a műsor pedig nem fog másról szólni, csak a zenéről.

Miben más a Voice mint mondjuk az X-faktor? Miért erre a felkérésre mondtak igent?

Mező Misi: Ez a műsor azért különleges, mert itt tényleg csak a hang számít, és nagyon sok olyan művész van, aki nem elégedett a testével, a külső megjelenésével, ami nem meglepő egy olyan világban, ahol a mell és a kidolgozott hasizom többet számít a tehetségnél, és mindenkit eladható termékké akarnak csomagolni.

Azt hiszem mi itt mindannyian azért vállaltuk el a felkérést, mert tudjuk, hogy ez a műsor az igazi tehetséget keresi, nem a csillogást és a cicit.

Ebben a műsorban csak a hang alapján kell majd döntenie először a mestereknek, és hangsúlyozták, hogy a szakmaiság a legfontosabb. Ezek szerint a showbiznisz nem számít, a profi körítés lényegtelen?

Molnár Ferenc: Mi nem kirakatbábukat keresünk, akikkel minél több lemezt lehet eladni, és akik minél több pénzt termelnek a befektetőkkel, hanem el akarjuk indítani a legtehetségesebb jelentkezőket azon az úton, amin mi is járunk. És ez a zene. Amy Winehouse csomagolása például nem volt túl szép, tele volt tetoválásokkal, fura haja volt, az egyéniségéhez mégis illet ez, így erősítette a művészetét, nem rombolta.

Malek Andrea: Ha valaki nincs a saját stílusában, ha nem jól öltözködik például, azt természetesen elmondjuk majd neki, de nem ezen van a hangsúly. Erre egyébként lesznek külön szakemberek, akik a műsorban a jelentkezők mellett dolgoznak majd.

Somló Tamás: Hogy összefoglaljam: mi nem arra figyelünk, hogy a jelentkezők megfeleljenek a producerek, a közönség vagy bárki elvárásainak. Az a lényeg, hogy saját maguk legyenek és meg tudjanak felelni a saját elvárásaiknak.

Önök mind sikeresek, mondhatjuk, hogy nem csak elismert szakemberek a szakmájukban, hanem eladható termékek is. Hogy van akkor ez? A csomagolás az Önök esetében sem számított?

Mező Misi: A Magna Cum Laude zenekar soha az életben nem akart megfelelni senkinek, minket nem producerek raktak össze, mi azért zenélünk, és azért így zenélünk, mert így gondoljuk jónak. Ha a csomagolás lenne a lényeges, akkor valószínűleg szőke hajam lenne, mert az most menő.

Malek Andrea: Egyikünk sem azért néz ki úgy, ahogy kinéz, egyikünk se azért énekel olyan stílust, amilyet énekel, mert valaki odajött hozzánk, hogy megmondja, mi legyen.

Milyen szakmai tanácsot tudnak akkor adni a jelentkezőknek? A hangképzésüket fejleszthetik?

Somló Tamás: Azt hiszem, a legfontosabb feladatunk, hogy a tehetséges jelentkezők önbizalmát erősítsük. Mert nagyon sok tehetséges zenésznek nem a képzettségével, hanem a kiállásával, az önbizalmával vannak problémái.

06
Fotó: Barakonyi Szabolcs

Nekünk úgy kell segítenünk, hogy mindenki számára kiderüljön az igazság, hogy milyen tehetséges emberek is vannak ebben az országban.

Mit gondolnak, milyen típusú énekes nyeri majd a Voice-ot?

Malek Andrea: Fogalmam sincs, hogy dzsesszénekes, vagy rocker lesz, de nem is ez a fontos. Mindannyian mások vagyunk, nem lehet senkit leírni pár mondattal, vagy a stílussal, amiben otthonosan mozog. Az biztos, hogy nagyon tehetséges ember lesz, aki lenyűgözi majd az országot.