Másfél milliárdba fog kerülni a Népszabadság

2012.08.31. 14:47
Bonyolult adósság- és cégátruházási manőverek árán kaphatja meg a szocialista pártalapítvány a lapot a Ringiertől. A svájci médiacég ajánlatában nyomdai- és terjesztési opciókat is kikötött.

Nyilvánosságra hozta a hvg.hu azokat az eladási feltételeket, melyeket a Ringier támasztott a Népszabadság megvásárlása iránt érdeklődő MSZP Szabad Sajtó Alapítványa felé. Eszerint a lap másfél milliárd forintba kerül, és öt évre megmaradna a Ringier nyomdai-, valamint papírbeszerzési opciója. A kötelékeket erősítené továbbá az, hogy a vevőnek határidő nélkül kéne vállalnia azt, hogy a lapterjesztési-, illetve könyvelési-pénzügyi feladatokat is a jelenlegi tulajdonos érdekeltségeivel intézteti. A svájci médiacég az egyre csökkenő eladásokat mutató, de még így is nagyjából 57 ezer példányban értékesített Népszabadság kiadójának 70,77 százalékos részvénycsomagjától válna meg - a vevő jelenleg a részvények 27,69 százalékát birtokolja.

Ahogy arról korábban már mi is beszámoltunk, augusztus közepén a szocialista politikusból fideszes médiaszemélyiséggé avanzsált Csintalan Sándor jelezte, hogy ő megvenné a Népszabadságot, mire az MSZP pártalapítványa sietve bejelentette saját vételi szándékát. A Ringier – mely tavaly még ki akarta vásárolni a Szabad Sajtó Alapítványt a Népszabadságból – mostanra mindenképpen meg akar válni részesedésétől. A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság ugyanis annak ellenére megvétózta az Axel-Springerrel való fúziót, hogy a két lapkiadó egész Kelet-Európában egyesítette cégeit, és leszögezte, csak a Népszabadság eladása esetén bólint rá a két médiacsoport frigyére.

A Ringier által szabott vételár korántsem számít jelképesnek, de a fizetési konstrukciót a jelenlegi tulajdonos úgy alakítaná, hogy aláíráskor a Szabad Sajtó Alapítványnak mindössze 3 millió forint készpénzt kéne letennie az asztalra. A többit pedig az új tulajdonos úgy törlesztené, hogy 2015-2025 között a kiadó nettó árbevételének százaléka átvándorolna a Ringierhez – és ez a szám nyolc százalékra nőne, ha a Népszabadságot nem a svájci konszern nyomdája állítja elő. 2011-ben a Népszabadság Zrt. árbevétele 3,8 milliárd forint volt.

Bár az ajánlatot a MSZP Szabad Sajtó Alapítványa kuratóriumi elnöke, Kránitz László hétfőn a hvg.hu szerint korrektnek nevezte, de azért várhatóan lesznek még tárgyalások a feltételek finomításáról. Ezek részleteiről sem Kránitz, sem Mihók Attila, a Ringier Kiadó Kft. ügyvezetője nem nyilatkozott, de a kiszivárgott részletek szerint a pártalapítvány a Ringier ajánlatával szemben 1,2 milliárdos vételárat jelölt meg, melynek törlesztése során az éves árbevétel legfeljebb három százalékáról mondana le.

A leendő vevő ezen kívül szeretné, ha a Ringier még az értékesítés előtt elvégezné a cég reorganizációját. Ez alighanem arra utal, hogy a kiadó saját tőkéje 2011 végén mindössze 677 millió forintot tett ki, ami jócskán alatta marad az 1,3 milliárdos jegyzett tőkének, márpedig ezt a gazdasági társaságokról szóló törvény tiltja. A rendezés megoldható feltőkésítéssel vagy alaptőke-leszállítással is, ez utóbbi megoldás egy fillérjébe sem kerülne a fő tulajdonosnak. Ezen kívül a pártalapítvány azt is szeretné, ha nagyobb önállóságot kapnának a könyvelés megszervezésében, illetve szeretnék megerősíteni azt, hogy a Népszabadság bécsi úti székháza mindenképpen megmarad, és a lapnak nem kell elköltöznie a Ringier pesti központi irodaházába.

A hvg.hu szerint a Szabad Sajtó Alapítvány alapvetően elfogadta a Ringier adósságrendezésről szóló javaslatát. A kiadó ugyanis másfél milliárdos tartozást halmozott fel, melyből nagyjából 1,4 milliárd a tulajdonos Ringier AG budapesti leányvállalata, a Ringier Kft. felé alakult ki, elsősorban nyomdai költségek miatt. Ezt a tartozást az anyacég csak úgy írná le, ha a Népszabadáság átadná a Ringierrel közösen birtokolt Magyar Előfizetői Vagyonkezelő Kft.-ben meglévő – a Ringier által 1,1 milliárd forintra becsült – 49 százalékos tulajdonrészét, és a fennmaradó tartozást pedig máshogy fizetné ki. A szocialistáknak azzal sincs bajuk, hogy a Népszabadságot a jövőben is a Ringier cége nyomja.