Klikkelhető újságot tesztelnek a britek

2012.09.14. 17:12
A Lancashire Evening Post nevű napilap kiadója az egyik nyomtatott számban elhelyezett egy gombot, amit megnyomva az olvasó hallhatja is a cikket, amit olvas.

A Central Lancashire-i egyetemen másfél éven át dolgoztak a végül Interactive Newsprint, azaz interaktív újságnyomtatás című projekten, aminek célja elsősorban az, hogy a kiadó pontosabb képet kapjon arról, melyik cikkek érdeklik a lap olvasóit leginkább. Paul Egglestone, a projekt koordinátora azt nyilatkozta a Journalism.co.uk-nak, hogy a most tesztelt prototípus csak az első lépés egy hosszú úton.

Az interaktív újság egyelőre úgy működik, hogy a cikkek mellett látható "lejátszás" feliratú ikonra kell bökni az ujjunkkal. Erre válaszul az újság egy központi szervernek küld egy lekérést, és a fülhallgatónkban megszólal az adott cikkhez tartozó hanganyag. Mindehhez természetesen aktív internetkapcsolat szükséges, de a technikai részletekről ennél többet nem árultak el a készítők.

A kapcsolat persze kétoldalú, a szerver naplózza az egyes klikkeket, amiből a kiadó megállapíthatja, melyik cikk érdekelte leginkább az olvasókat. Egglestone szerint a technológiának rengeteg alkalmazási területe van, a reklámcégektől a közvéleménykutatásig számos területen hasznát lehet venni.

A projekt egyelőre december végéig tart, a kutatók a cikkek olvasottsága mellett arra is kíváncsiak, hogy az olvasók vajon kapargatják, bökdösik vagy az ujjukkal simogatják a lap interaktív felületét.