Laura, Alida
15 °C
32 °C

Geréb Ágnes ihlette dokumentumfilmet mutatnak be világszerte

2012.09.19. 09:18 Módosítva: 2012.09.19. 09:32
Világszerte egyazon napon, csütörtökön mutatják be a Freedom for Birth! (Legyen szabadság a szülésben, születésben!) című brit dokumentumfilmet, amelyben radikális változtatásért szólalnak fel a szülés körüli ellátás szakértői, emberi jogi képviselők és anyák.

Az alkotást 29 országban, mintegy ezer helyszínen láthatják a nézők. A  film készítői, Toni Harman és Alex Wakeford a mondanivalójukat Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász története köré építették, akit "az otthon szülés körüli bábai tevékenysége kapcsán ítéltek el".

Toni Harmant, az egyik rendező reményei szerint a Freedom for Birth című dokumentumfilm bemutatásával nők sokasága ébred rá az őt megillető jogokra, és így a filmben rejlő forradalmi erő gyökeres változást hozhat a szülés körüli ellátásban, ami egyenlő lesz az anyák forradalmával.

Geréb Ágnest február 10-én négy otthon szüléses ügy miatt egyrendbeli, halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés, valamint egyrendbeli, maradandó fogyatékosságot okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége miatt másodfokon, jogerősen két év letöltendő fogházbüntetésre ítélték. Ezenfelül tíz évre eltiltották a szülész-nőgyógyászi és a szülésznői tevékenység gyakorlásától. Geréb Ágnes kegyelmet kért az államfőtől.

Múlt vasárnap Budapesten, a Kossuth téren civil szervezetek demonstrációval hívták fel a figyelmet a nők elleni erőszakra, illetve a nők jogaira. A rendezvényen többen felszólaltak Geréb Ágnes szülész-nőgyógyász védelmében, és kérték hogy Áder János köztársasági elnök - miután a múlt héten hivatalosan is megkapta az erről szóló kérelmet - adjon kegyelmet neki.