Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

A magyarországi szólásszabadság helyzetéről volt szó a svéd PEN Club vitaestjén

2012.09.20. 13:50
Ismét a magyarországi szólásszabadság helyzetét választotta témául a svéd PEN Club a Fenyegető szó (Hotate ord) című vitaesten Stockholmban. A svéd irodalmi szervezet tavaly áprilisban már tartott egy hasonló tematikájú rendezvényt.

A "mai Magyarország" bemutatására vállalkozó, mintegy negyven érdeklődő részvételével kedden tartott vitaestet Sanna Torén Björling újságíró, a Dagens Nyheter című svéd liberális napilap munkatársa moderálta. Három meghívott vendéget arról kérdeztek, hogy miért bírálja az Európai Unió és az Európa Tanács a magyar kormányt, fenyegeti-e komoly veszély Magyarországon a szólás szabadságát, illetve hol a határ a magyarok nemzeti öntudatra ébredése és a szélsőjobboldaliság előretörése között.

Georg Klein, a két világháború között Magyarországon felnőtt, de már hosszú évtizedek óta Svédországban élő professzor, a Karolinska Intézet tanára a vitaesten előrebocsátotta, hogy magyar barátai a liberális ellenzékhez tartoznak.

Klein úgy vélte, hogy Magyarország szellemi, politikai megosztottsága már egy "érthetetlen polarizáció" szintjét érte el. Ezzel szemben elismerően nyilatkozott Svédország toleranciájáról. A magyarországi intolerancia oka szerinte Orbán Viktor miniszterelnök, aki a professzor szerint maga mondta, hogy "sohasem akarok a hatalomtól megválni".

A másik meghívott vendég, Peter Karlsson, a PEN Club titkára a néhai Horthy Miklós magyar kormányzó szobrainak avatására utalva érzékeltette "a magyar nacionalizmus" általa érzékelt fokozódását. Az egyebek között a médiatörvényt bíráló Karlsson úgy vélte, hogy Magyarországon csorbul a szólásszabadság. Joakim Nergelius, az örebrói egyetem jogi professzora viszont arra emlékeztetett, hogy az EU - néhány technikai szempont kivételével - nem talált kivetnivalót a magyar médiatörvényben.