Az MTI-seket építik le főleg az MTVA-nál

2012.10.27. 13:18
Újabb csoportos leépítést hajtanak végre november elején a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alapnál (MTVA), 250-260 dolgozó elbocsátására készülnek. A Népszabadság birtokába került dokumentum szerint az MTVA igazgatója nyáron ígéretet tett arra, hogy idén nem lesz több csoportos leépítés.

A televíziós, a rádiós és a hírügynökségi területről nagyobb arányban a Magyar Távirati Iroda munkatársait érintheti a létszámcsökkentés. Ez lesz a harmadik csoportos leépítés az összevont közmédiában. 2011 nyarán és őszén hozzávetőleg 900 embert bocsátottak el, így jelenleg 2300-an dolgoznak az MTVA-nál. Információnk szerint a kirúgás koncepciója az, hogy az MTVA a többi szervezet dolgozóinak elvesztése után átveheti a feladatait is.

A Népszabadság birtokába került dokumentum szerint Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója a közmédiánál működő Központi Üzemi Tanácsnak írt levelében idén július 23-án rögzítette: "mint ahogy azt korábbi egyeztetések alkalmával már említette a munkavállaló, 2012-ben további csoportos létszámcsökkentést nem tervez".

A dolgozókat a héten így tájékoztatták az MTVA Indexhez eljuttatott közleménye szerint: "Az MTVA vezetősége 2012. október 24-én tartott találkozók keretében mind a Központi Üzemi Tanács vezetőségét, mind az Egyesült Média Szakszervezet elnökét előzetesen tájékoztatta a munkáltató azon szándékáról, hogy a közeljövőben csoportos létszámleépítést tervez. A csoportos létszámleépítés hivatalos bejelentésére várhatóan november első felében kerül sor. Az MTVA vezetése a hivatalos közléssel egyidejűleg hozza nyilvánosságra a leépítéssel érintett munkavállalók pontos létszámát."

Újabb semmisségi keresetet terjeszt be a most tervezett létszámcsökkentés kapcsán a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete, árulta el az Indexnek a szakszervezet alelnöke Nagy Navarro Balázs, hozzátette, több ügyben perelik az MTVA-t, mert szerintük sorozatos jogsértéseket követnek el. A mostani ügyről annyit mondott: "Tudomásunk szerint az MTVA Központi Üzemi Tanácsát tájékoztatták nem hivatalosan a tervezett leépítésről, a mi szakszervezetünket nem".