A Neo FM nem akarja kifizetni a tartozásait

2012.11.09. 17:29
A megszűnt Neo FM-et működtető FM1 Zrt. nem akarja kifizetni tartozásait, így többek között az egymilliárd forintos frekvenciadíj-tartozását sem, nyilatkozta Medveczky Mihály, a rádió tulajdonosa.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa június 20-án mondta fel a Neo FM-et működtető FM 1 Zrt. műsorszolgáltatási szerződését, miután a rádióadó többször, súlyosan megszegte azt. A rádió működtetője a döntést bíróságon támadta meg, a Fővárosi Ítélőtábla pedig az eljárás idejére felfüggesztette a médiatanács döntésének végrehajtását, a bíróság azonban a héten arról hozott végzést: a médiatanácsi határozatba foglalt következmény érvényesítése nem odázható el.

"Miért fizetnénk ki?" - válaszolta Medveczky Mihály arra a kérdésre, hogyan kíván eleget tenni tartozásainak a rádió. Hozzátette: a csődvédelmi eljárásban még a tartozások 50 százalékának kifizetését, később ennél kevesebb összeget ajánlott fel a hitelezőknek, ám a felek ezt nem fogadták el. A csődvédelmi eljárás október 30-án egyezség nélkül lezárult, a tulajdonos pedig arra számít, hogy a bíróság hamarosan elrendeli a társaság felszámolását. "Ha ezt elrendelik, már nem is kell tárgyalniuk, hanem majd a felszámoló útján tesznek még előnytelenebb ajánlatot" - mondta.

Szerinte egy csődeljárásban nem fordul elő, hogy egy hitelező a teljes hiteléhez hozzájusson, aki ezt gondolja, az az üzleti életben járatlan. Medveczky Mihály kifogásolta azt is, hogy a Fővárosi Ítélőtábla úgy hozott végzést a hatóság szerződést bontó határozatának végrehajtásáról, hogy még nem zárult le a bírósági eljárás arról: jogszerű-e a hatóság döntése. A rádiót július 1-jén ajánlották fel számára megvételre úgy, hogy az FM1 Zrt. könyvelésében milliárdos nagyságrendű vagyonelemek szerepeltek. A társaság azonban csak augusztus elején jutott a birtokába, ekkorra azonban gyakorlatilag semmilyen vagyona nem volt a cégnek, vagyis "a megvett és a birtokba kapott rádió között köszönőviszony sincs".

A rádió jövőjéről szólva azt mondta: éjfél után internetes rádióként továbbra is adnak műsort, ám azt a tulajdonos nem garantálta, hogy minden dolgozóját megtartja. Az FM1 Zrt. jelentős tartozás halmozott fel még az Antenna Hungária, valamint az Integrált Média Megoldások Kft. felé.