Mihály
3 °C
17 °C

Az NMHH szerint nincs megoldás a Klubrádió ügyében

2012.11.09. 18:21 Módosítva: 2012.11.09. 23:13
A Fővárosi Ítélőtábla döntéseinek következtében csak jogszabálysértő döntést hozhatna a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa a budapesti 95,3 MHz-es frekvenciára a Klubrádió által benyújtott pályázattal kapcsolatban, ezért a hatóság azt indítványozza, hogy az ügyészség hivatalból indítson vizsgálatot az ügyben. A Klubrádió szerint a hatóság szándékos törvénysértésben van.

A médiatanács pénteken blogbejegyzést tett közzé, ami szerint a hatóság a Fővárosi Ítélőtábla legutolsó döntése nyomán kialakult helyzetet nem tudja orvosolni, mivel a bíróság szeptember 26-án meghozott jogerős ítélete ellentmondásos jogi helyzetet hozott létre, az alapján ugyanis a 95,3 MHz-es frekvenciára kiírt pályázat eredményes, de a versenyben egyedüliként maradt Klubrádió pályázata alakilag érvénytelen, mert nincs aláírva a dokumentum minden oldala. A Klubrádió pályázatának aláírások hiánya miatti alaki érvénytelensége több ítélőtáblai döntésből egyértelműen levezethető, vagyis ezt a követelményt nem a médiatanács állította a pályázók elé, hanem a bíróság - állítja az írás.

"A médiatanács egyetlen jogszerű döntést hozhatna, mégpedig azt, hogy módosítja eredeti határozatát és érvényes pályázat nem lévén, eredménytelenné nyilvánítja a pályázati eljárást. Ezt a lehetőséget azonban az ítélőtábla döntése zárja ki" - fogalmaz az NMHH blogírója.

A Klubrádió szerint viszont a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa már hónapok óta szándékos törvénysértésben van, mert nem hajtja végre a bíróság jogerős ítéletét. Közleményében a rádió  úgy fogalmaz: "sima hazugság, hogy a bíróság ítélete kizárta volna a Klubrádiót". Azt közölték: ennek az ellenkezője az igaz, amit több ítélet is megfogalmazott.

Álláspontjuk szerint a bíróság az Autórádió Kft. pályázatát zárta ki, egyben felszólította a médiatanácsot, hogy hirdessen eredményt azután, hogy a korábbi győztes pályázata érvénytelen volt. "Ezzel a döntéssel adós a szólásszabadságnak a médiatanács" - fűzték hozzá.

A Klubrádió frekvenciajogosultsága tavaly februárban járt le, azóta hatvannapos ideiglenes engedélyekkel működik. A médiatanács 2011 júliusában pályáztatta meg a 95,3 MHz-es hullámhosszt. Az eljárás keretében decemberben az Autórádió Kft.-t hirdette ki nyertesnek, a megszerzett pontok alapján a Klubrádió a második helyen végzett. A médiatanács döntéseivel kapcsolatban már három bírósági ítélet született.

Egyébként független médiajogászok sem értenek egyet az NMHH álláspontjával, sőt igazából a bíróság is elég egyértelműen fogalmaz: A Fővárosi Ítélőtábla már harmadszor a Klubrádiónak adott igazat a 95,3-as frekvenciáért folytatott perben. A bíróság kimondta, hogy az NMHH nem zárhatja ki a pályázatból a Klubrádiót, és hatályon kívül helyezte az erről szóló határozatot is. A perekről és az NMHH és a Klubrádió közti csatározásról itt olvashatja el összefoglalónkat.