Feljelentették a Népszava és a Hír24 kommentelőit

2012.11.10. 14:17
Feltehetően Papcsák Ferenc, Zugló polgármestere tett feljelentést a Népszava és a Hír24 kommentelői ellen, a rendőrség kikérte a két médiumtól a kommentelők adatait.

A Népszava hajnalban megjelent cikke szerint a XVI. kerületi rendőrkapitányság büntetőeljárást folytat a Népszava online hozzászólói ellen. Az eljárás Az Ezren tüntettek Papcsák ellen című, a lap online felületén még áprilisban megjelent cikkéhez érkező hozzászólások miatt indult.

Négy hozzászólást kifogásolt a feljelentő, és mivel személyiségi jogi ügyről van szó, feltehetően a feljelentést Papcsák Ferenc tette meg a rendőrségen. A négy kommentből csak kettő látható a honlapon, a másik kettőt már korábban moderálták a Népszava szerkesztői. Az egyik kommentelő úgy tiltakozott a kommunális adó és a bölcsödei gondozási díj ellen, hogy azt írta: "Fizessen Papcsák úr és szemérmetlen, népnyúzó bandája!!!". A másik hozzászóló "őrült fitnyiszes polgármesternek és gerinctelennek" nevezte a polgármestert.

A lap ügyvédje szerint a két vélemény nem lép túl a vélemény-nyilvánítás szabadságának keretein. A rendőrség a büntetőeljárásról szóló törvényre hivatkozva a "felhasználói nevek személyek azonosításához szükséges adatokat" kérte a laptól, amely azonban keresi annak jogi lehetőségét, hogy mégse kelljen kiadni a személyes adatokat. A hozzászólókat értesítették, és ha mégis ki kell adniuk az adataikat, akkor a lap ügyvédje ingyen vállalja jogi képviseletüket.

Nem sokkal később a Hír24 is arról adott hírt, hogy április 13-ai Papcsák visszavág című cikkükhöz érkezett kommentek miatt őket is megkereste a XVI. kerületi rendőrkapitányság. A feljelentő rágalmazással és becsületsértéssel vádolja négy kommentelőjüket, akik keresetlen szavakkal illették a polgármestert.

A Hír24 szintén azt feltételezi, hogy a feljelentést Papcsák Ferenc tette meg. Ugyanakkor közölték, hogy mivel az oldalon facebookos kommentelés zajlik, nem őriznek semmilyen személyes adatot a hozzászólóikról.