A BBC hírigazgatója és helyettese is lemondott

2012.11.12. 11:19 Módosítva: 2012.11.12. 11:32

Felfüggesztette tevékenységét hétfőn a BBC hírigazgatója és helyettese a brit közszolgálati médiatársaságnál kirobbant súlyos pedofilbotrány vizsgálatának idejére. Helen Boaden és Steve Mitchell hétfői bejelentése előtt egy nappal lemondott a BBC vezérigazgatója, az alig két hónappal korábban kinevezett George Entwistle, és hétfői londoni sajtókommentárok szerint az sem bizonyos, hogy a BBC irányítótestületének elnöke, Lord Patten a tisztségében maradhat.

Az egyre dagadó botrányt az robbantotta ki, hogy a BBC legnézettebb esti hírműsorának minapi riportja nyomán alaptalanul pedofil bűncselekmény gyanújába keveredett a kormányzó Konzervatív Párt egyik tekintélyes veterán politikusa.

Lord Robert Alistair McAlpine
Lord Robert Alistair McAlpine
Fotó: Dave M. Benett / Europress / Getty

Lordot kevertek gyanúba

A riportban, amelyet a BBC televízió Newsnight című, hétköznap esténként jelentkező hírmagazinja sugárzott, a műsor oknyomozó újságírói által feldolgozott, évtizedekre visszanyúló gyermekmolesztálási ügy egyik sértettje, Steven Messham azt mondta, hogy a súlyos botrány által érintett walesi gyermekotthon - amelynek ő az 1970-es években az egyik lakója volt - sok társával együtt őt is rendszeresen eladta idősebb férfiaknak, köztük a Konzervatív Párt több akkori prominens politikusának, akik szexuális bűncselekményeket követtek el ellenük.

A Newsnight-riportban ugyan nem hangzottak el nevek, ám a Twitter üzenőportálon és rengeteg más online közösségi fórumon azonnal megjelent Lord Robert Alistair McAlpine neve, azzal az állítással, hogy Messham róla beszélt.

A BBC-igazgató bocsánatot kért, 160 milliót kapott

A botrány miatt George Entwistle, a BBC vezérigazgatója pénteken magára vállalta a felelősséget: borzasztónak nevezte az évtizedekkel korábbi wales-i ügyben történt oknyomozás színvonalát, és azonnali hatállyal lemondott posztjáról. Az azonban csak vasárnap derült ki, hogy a vezérigazgató döntését egyéves fizetésének megfelelő bánatpénz (450 ezer font, azaz 160 millió forint) felajánlásával könnyítette meg a BBC-ben a tulajdonos szerepét betöltő testület, a BBC Trust.

A  nagyvonalú végkielégítést a testület közleménye szerint az indokolja, hogy Entwisle továbbra is segíti a BBC-t egyes ügyekben, elsősorban két, jelenleg is folyó vizsgálatban. A brit politika azonban kevésbé tűnik toleránsnak.