Tévéseket küldenek el a közmédiától

2012.11.21. 10:20
Október végén derült ki, hogy a 2011-es 900 fős elbocsátás után újabb csoportos létszámleépítést tervez az MTVA. December elején 250 ember kaphatja meg a kirúgásáról szóló értesítést, a korábbi értesülések ellenére mégsem az MTI-t érinti a legjobban a leépítés.

A Népszabadság úgy tudja, hogy 140 televíziós, 80 rádiós és 30 hírügynökségi munkatárs kaphatja meg december első hetében az előzetes értesítést arról, hogy az MTVA nem tart tovább igényt a munkájára.

A korábbi értesülések még arról szóltak, hogy a leépítések főleg az MTI-t érintik majd, miután október elején eldőlt a Böröcz István, az MTVA vezérigazgatója és Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója közötti harc. Belénessy közös megegyezéssel távozott a hírügynökség éléről, és információk szerint a leépítések egyik célja az lett volna, hogy az embereit eltávolítsák a hírügynökségtől. A Népszabadság szerint viszont mindössze 30 hírügynökségi munkatársat érinthet a leépítés.

A napilap úgy tudja, a televíziós területről küldenék el a legtöbb embert, ami különösen annak fényében meglepő, hogy a kirúgások október végi bejelentése után november elején egyes értesülések szerint 9, mások szerint 12 egykor az Echo TV-nél dolgozó szerkesztő-riportert vett fel a közmédia.

Az Index információi szerint a Híradó stábjának Echo Tv-sekkel való felduzzasztása aggodalmat keltett a régi munkatársakban, mivel attól félnek, hogy ez arra utalhat, hogy a közelgő elbocsátásoknak „újra politikai színezete lehet”. Mint ismert, a közmédia két hullámban közel 900 embertől vált meg, köztük olyan neves újságíróktól, mint Mong Attila, Mészáros Antónia, Rábai Balázs, Siklós András vagy Luigits Tamás. A harmadik leépítési hullám után nagyjából 2000 fősre csökkenhet a közmédiában dolgozók száma.

Erre azonban feltehetően február elejéig még várni kell - írja a Népszabadság. A menetrend szerint a leépítésben érintettek december első hetében kaphatják meg a kirúgásukról szóló előzetes értesítést, ami után egy hónappal küldi ki a munkaadó a végleges felmondásról szóló papírt. Ezt még egy hónapos felmondási idő követi, és csak ezután szűnik meg a munkaviszonyuk.