Meghalt Jockey

2012.11.24. 07:23 Módosítva: 2012.11.24. 11:59
Nyolcvanegy éves korában elhunyt Larry Hagman, aki a Dallas című amerikai filmsorozatban a gátlástalan Jockey Ewingot alakítva vált ismertté világszerte.

Larry Hagman péntek délután halt meg egy dallasi kórházban, családja körében, rosszindulató daganatos megbetegedés okozta szövődmények következtében - közölte a Dallas Morning News című lap a színész családjára hivatkozva.

Torokrákja volt, de a 90-es években májrákban és májzsugorodásban is szenvedett, ami évtizedekig húzódó alkoholizmusának következménye volt. 1995-ben májátültetésen esett át, ami után lemondott az alkoholról és a cigarettáról, és vegetáriánus lett. 2003-ban új májának egy részét eltávolították.

Larry Hagman tavaly októberben hozta nyilvánosságra, hogy a daganatos betegség egy "könnyen kezelhető és nem halálos" fajtáját állapították meg nála, ennek ellenére elvállalta a Dallas folytatását. Mint mondta, "az orvosokkal megbeszéltem, hogy a kezelést a forgatáson kaphassam. Nincs is annál jobb orvosság, mint egy olyan sorozaton dolgozni, amit imádok, és amit szereintem a nézők is szeretni fognak."

Idén szeptemberben arról beszélt, hogy kannabiszt használt kemoterápiás kezelésekor. A színész nagyon lefogyott, de a marihuána visszahozta az étvágyát. Mint mondta, "a fű sokkal jobb, mint az alkohol vagy a dohány, és még nem ölt meg senkit".

Mindörökké Jockey

Az egész világot meghódító, 1978-ban indult Dallas sorozat rakétaként röpítette Hagmant a népszerűség csúcsára, amely csak a Beatles vagy Muhammad Ali ismertségével vethető össze. Az 1991-ig tartó Dallas volt a világ legnézettebb tévésorozata, 57 országban mintegy 300 millióan látták.  

A szereplők közül Hagman volt az egyedüli, aki mind a 357 epizódban feltűnt. A Dallasban nyújtott alakításáért négy alkalommal jelölték Golden Globe (Arany Glóbusz)-díjra, kétszer Emmy-díjra, és 1981 óta csillaga díszíti a Hírességek sétányát.

Magánéletében Hagman egészen másmilyen volt, mint a visszataszító filmbeli olajbáró. Barátai melegszívű és jókedélyű emberként írják le, aki az olajban sem hitt: miután a '80-as években dollármilliókat vesztett az olajon, környezetvédőként a napenergia mellett kardoskodott.

A TNT tévécsatorna megrendelésére tavaly októbertól idén év elejéig a Dallas újabb tíz epizódját (kritikánk itt olvasható) forgatták, amelyben Jockey szerepét ismét Hagman, öccsét, Bobbyt megint Patrick Duffy alakítja, és Linda Gray is feltűnik Jockey volt feleségeként. A szereposztásban szóhoz jutottak a legifjabb Ewing-generáció tagjai.

Az új Dallas június 13-án debütált a TNT csatornán, ahol 6,8 milliós nézettséget ért el. Főleg az idősebbek körében aratott sikert a 80 évesen is vedelő és konspiráló Jockey. A sorozatot Magyarországon az RTL Klub kezdte el adni augusztus végén, Jockey-t az új sorozatban 1,21 millióan nézték a teljes lakosság körében, a hirdetőknek fontos 18–49-es korosztályban pedig 28 százalékos nézettséget hozott.

Űrhajósként kezdte a pályát

Larry Hagman 1931. szeptember 21-én, Texasban született, édesanyja a legendás színésznő, Mary Martin volt. Miután szülei elváltak, a nagymamájához költözött Los Angeles-be. Tizenkét évesen került vissza édesanyjához, aki újra férjhez ment, Broadway-karriert kezdett, filmszerepeket kapott, és a forgatásokra fiát is magával vitte. Hagman Dallasban lépett először a színpadra, majd több vidéki színházban szerepelt. Anyja társulatával Londonban is fellépett egy musicalben, amelyben a főszerep az édesanyjáé volt.

    Hagman színházi színészként kezdte, első filmszerepét az Ensign Pulver című vígjátékban kapta 1964-ben, amiben együtt játszott Walter Matthauval és Jack Nicholsonnal. Ugyanabban az évben Sidney Lumet főszerepet adott neki a Bombabiztos nevű, fekete-fehér, háborúellenes drámában, majd jött 1965-ben jött az első tévésorozat, a Jeannie, a háziszellem, amiben egy űrhajóst, Anthony Nelsont alakította Barbara Edennel.

Hagman igazi sorozatszínész volt, az 1978-ban induló Dallason kívül játszott még többek között a Kés/alatt című amerikai sikerszériában, A harmadik iker című német-amerikai sorozatban, és az Orleansban is. 

Larry Hagman azonban a filmvásznon is sikert aratott, játszott például a Csillagpor című angol filmben, az 1976-os A nagy busz című vígjátékban, és az 1998-as A nemzet színe-javában John Travolta és Emma Thompson oldalán, és a Nixon című filmdrámában, amiben szintén olajjal foglalkozó üzletembert alakított. A sokoldalú színész rendezett is, 1994-ben Az éjszaka árnyai: Ki volt Geli Bendl? címmel egy olyan színésznőnek állított emléket, akinek gyönyörű arca magazinok százairól tekintett az olvasókra, és akinek romantikus szökéseit a rivaldafényből rajongók hada követte figyelemmel.

Producerként ő jegyzi a Dallas 74 epizódját, majd az 1996-os Dallas: Jockey visszatér és a két évvel későbbi Dallas: A Ewingok háborúját is.

Egy svéd származású divattervezővel, Maj Axelssonnal kötött házasságot 1954-ben, akitől két gyermeke született. Hagman 2002 szeptemberében Magyarországon is járt, Balatonaligán a szervátültetettek és művesekezeltek Európa-játékának díszvendégeként.