MTVA: a szerkesztők és a műsorvezetők félhetnek a legjobban a kirúgástól

2012.12.04. 15:24
Összesen 255 ember szerepel az MTVA elbocsátási listáján, a legtöbbet az MTV-ből és a Magyar Rádióból küldenének el. A harmadik csoportos létszámleépítés a leginkább a műsorkészítőket és az 50 év felettieket érintené.

Az Index úgy tudja, hogy a közmédia harmadik körös elbocsátási hulláma 255 embert érint, ebből divíziókra lebontva a legtöbbet az MTV-ből küldenének el (96), aztán a Magyar Rádió következik 81 fővel, majd a Duna TV 35, az MTI 31, és az alap 6 fővel. A listán szerepel még további 6 ember, akinek munkakörét és munkavégzésének helyét nem nevezték meg pontosan, mert az könnyen azonosíthatóvá tette volna őket. A kirúgásról szóló előzetes értesítéseket a szakszervezetekkel és az üzemi tanáccsal folytatott konzultációk lezárása után legkorábban jövő hétfőn kezdhetik el átadni az érintetteknek.

Információink szerint az előző két leépítéshez hasonlóan ismét a műsorkészítési területet érinti majd a leginkább az elbocsátás. A leginkább a szerkesztők és a szerkesztő-műsorvezetők félhetnek attól, hogy behívják őket, mivel mindkét munkakörből 22-22 embert kívánnak elküldeni. A szerkesztők esetében a legtöbbet az MTV-től (11), míg szerkesztő-riportereknél a Magyar Rádiótól (16). A szerkesztő-riporterek is nagy számban szerepelnek az elbocsátási listákon (11), de a kiemelt szerkesztők (7 fő) és a kiemelt szerkesztő-műsorvezetők is félhetnek (4).

Úgy tudjuk, hogy a listán szerepel két kiemelt rendező, három rendező és két rendező rendezőasszisztens is, de operatőrből is elküldenének hármat. A legkevésbé a segédszerkesztők, a vágók, világosítók, a zenei szerkesztők aggódhatnak, erről a területről ugyanis csak 1-1 ember került fel a listákra.

Bár a korábbi értesülések még arról szóltak, hogy a leépítések főleg az MTI-t érintik majd, miután Belénessy közös megegyezéssel távozott a hírügynökség éléről, és információk szerint a leépítések egyik célja az lett volna, hogy az embereit eltávolítsák a hírügynökségtől. A mostani hírek szerint viszont mindössze 31 hírügynökségi munkatársat érinthet a leépítés, köztük is leginkább az újságírókat (10), kiemelt hírügynökségi szerkesztőket (8 ember), majd a szerkesztőket (6), az újságíró-szerkesztőket (3), de két fotóriportertől is megválna az MTI.

Ahogy az már korábban is kivívta a szakszervezetek haragját, úgy most is lehet harcokra számítani azért, mert az elbocsátási listákon nagy számban szerepelnek 50 év felettiek, akiket elvileg koruk miatt védettség illetne meg. De az is alkudozás tárgya lehet, hogy biztos szükség van-e 61 vidéki munkatárs elküldésére akkor, amikor vidéken szinte lehetetlen elhelyezkedni a média területén. Főleg annak tükrében, hogy a vezető pozíciót betöltők közül mindössze 8 ember szerepel a listán.

Mint ismert, a közmédia két hullámban közel 900 embertől vált meg, köztük olyan neves újságíróktól, mint Mong Attila, Mészáros Antónia, Rábai Balázs, Siklós András vagy Luigits Tamás. A harmadik leépítési hullám után nagyjából 2000 fősre csökkenhet a közmédiában dolgozók száma.

Erre azonban feltehetően február közepéig még várni kell - írja a Népszabadság. A menetrend szerint a leépítésben érintettek legkésőbb december közepén kaphatják meg a kirúgásukról szóló előzetes értesítést, ami után egy hónappal küldi ki a munkaadó a végleges felmondásról szóló papírt. Ezt még egy hónapos felmondási idő követi, és csak ezután szűnik meg a munkaviszonyuk.