Teológus lett az MTI új vezére

2012.12.12. 15:51
Belénessy Csaba utódja Galambos István, az MTI Zrt. szolgálati vezérigazgató-helyettese lesz.

A Közszolgálati Közalapítvány kuratóriuma második körben Galambos Istvánt, a Magyar Távirati Iroda Nonprofit Zrt. szolgáltatási vezérigazgató-helyettesét választotta az MTI új vezérigazgatójának január 1-jei hatállyal.

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa Galambos Istvánt és Hudra Árpádot, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hírügynökségi koordinációs irodájának vezetőjét jelölte a második fordulóban a posztra. Az első körben az NMHH Tóth Tamást, az Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) hírigazgatójának rádiós helyettesét és Toót-Holló Tamást, az MTVA hírigazgatójának hírügynökségi területért felelős helyettesét jelölte a posztra, de egyikük sem kapta meg a szükséges kétharmados többséget.

Galambos István nős, 37 éves, a Szegedi Hittudományi Főiskolán végzett teológia szakon, a Nyugat-Magyarországi Egyetemen szerzett újságíró képesítést. 2004-től a Magyar Rádióban dolgozott hírszerkesztőként, majd turnusvezetőként. 2007-től a Lánchíd Rádióban volt hírszerkesztő és hírműsorszerkesztő. 2008-tól az MTI alelnöki kabinetvezetője, majd 2010-től a vezérigazgató kabinetfőnöke volt, 2011 óta az MTI szolgáltatási vezérigazgató-helyettese.

Galambos István tavaly december 15-től két hétig ideiglenesen vezette az MTI Hírcentrumát is, miután a Lomniczi-botrányba belebukott Élő Gábort azonnali hatállyal kirúgták. A botrány után létrehozott Hírbizottságnak, amelynek feladata a hírterület átfogó vizsgálata volt, szintén tagja volt Galambos.

Mint ismert, azért kellett új vezérigazgatót választani a Közszolgálati Közalapítványnak, mert Belénessy Csaba, az MTI vezérigazgatója december 31-én távozik posztjáról. Belénessy közös megegyezéssel távozik az MTI éléről, mivel a hírek szerint belefáradt abba a küzdelembe, amit Böröcz Istvánnal, az MTVA elnökével kellett folytatnia az új közszolgálati struktúra felállítása óta.