Kábelhálózatok szűnhetnek meg a közműadó miatt

2012.12.14. 09:12
A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség szerint a januártól bevezetendő közműadó olyan terheket ró a szolgáltatókra, hogy jövőre több tucatnyi társaság beszüntetheti a működését.

A szövetség közleményében azt áll, hogy a szolgáltatók körében végzett felmérés alapján megállapították: a gazdasági ellehetetlenülés miatt hamarosan több mint 170 településen, 28 ezer család számára szűnhet meg a kábelszolgáltatás. A közműadó mértéke elsősorban a kisebb, ritkábban lakott települések esetében még a sávos adókedvezmény mellett is elviselhetetlen terhet jelenthet egyes vállalkozások számára, mivel meghaladhatja a teljes bevételüket is.

A kistelepüléseken csak az átlagosnál lényegesen hosszabb kábelszakaszokkal lehet megteremteni az előfizetők csatlakoztatását, itt az adó egy előfizetőre eső mértéke elérheti vagy meg is haladhatja a szolgáltatás havidíját. Van olyan település, ahol havonta előfizetőnként több mint 8 ezer forintot kellene adóként kifizetnie a szolgáltatónak, több tucatnyi településen pedig az adó egyezer és nyolcezer forint között alakul.

Emellett még több száz olyan település van, ahol a szolgáltatóknak ugyan nem a teljes bevételét, de a nyereségét egészében elviheti az adó havonta és előfizetőnként több száz forintos mértéke. Kilenc olyan kistelepülést is feltárt a felmérés, ahol a szolgáltatás még meg sem kezdődött a frissen kiépült hálózaton, így a vállalkozás egyetlen előfizetővel sem rendelkezik, a kábelek után mégis tetemes adót kell jövőre fizetnie.

A sajtóközlemény szerint már több tucat vállalkozás jelezte, hogy 173 településen várhatóan vagy biztosan megszünteti a tevékenységét, így legalább 28 ezer előfizető marad kábelszolgáltatás nélkül. A sors fintora, hogy az ellehetetlenülés olyan hálózatokat is érint, amelyek állami illetve európai uniós támogatás felhasználásával épültek meg. Összesen legalább 59 olyan kistelepülést fenyeget a kábelszolgáltatás megszűnése, ahol támogatással jött létre vadonatúj távközlési infrastruktúra a közelmúltban, éppen azzal a céllal, hogy a gazdaságilag nem vonzó térségekben élők is hozzájuthassanak korszerű telekommunikációs szolgáltatásokhoz.

A Magyar Kábelkommunikációs Szövetség a közleményben arra kéri az illetékes minisztériumot, a kormányt és az Országgyűlést, hogy a várható kedvezőtlen hatások figyelembe vételével vizsgálják felül a közműadó rendelkezéseit.