no

Gyerekek is nézegették a Playboyt, büntetés járt érte

2013.01.18. 11:28
Összesen 167 000 dolláros (kb. 43 millió forintos) büntetést szabott ki a Playboy-ra a brit médiahatóság, mert nem elég jól blokkolta felnőtteknek szánt tartalmát a gyerekek előtt.

Nem sokat szórakoztak a Playboy-jal az angolok. Mivel a cég kezében lévő két internetes oldal nem volt elég gyerekbiztos, és így hardcore pornót is nézegethettek rajta a kiskorúak, a cégnek 100 000 fontos büntetést kell befizetnie az Ofcom számlájára. A médiahatóság vizsgálata megállapította, hogy a cég komoly biztonsági előírásokat hagyott figyelmen kívül, és többszöri figyelmeztetés ellenére sem tette gyerekbiztossá az oldalakat.

A Playboy TV és a cég on-demand videó szolgáltatásának helyt adó Demand Adult nevű oldal beléptetési rendszere sem felelt meg a hatályos brit jogszabályoknak, áll az Ofcom jelentésében. Az oldalon mindössze egy kérdésre kelett válaszolni, hogy az oda belpni szándékozó felhasználó elmúlt-e 18 éves vagy sem. Az Ofcom szerint már az is elég lett volna, ha hitelkártyát kérnek az oldal használatához, amit 18 év alatt nem lehet kiváltani.

A Demand Adultra így bejutó gyerekek hardcore pornófilmeket is megnézhettek, amiket egy szimpla debit azaz bankkártyával is kifizethettek. A Playboy TV-n csak szoft tartalom érhető el, azaz nem mutatnak nemi aktust és a nemi szerveket is csak visszafogottan mutogatják, de ez sem az a kategória, amit 18 év alattiaknak látniuk kellene. A bankkártyás fizetési módszer miatt is többször figyelmeztették a céget, mert ilyen kártyája 18 alattiaknak is lehet, de hiába.

Nem ez volt az első alkalom, hogy a Playboy büntetést kapott Nagy-Britanniában. 2011-ben az Ofcom 110 000 fontos (46 millió forintos) bírsággal sújtotta őket, mert olyan reklámokat adtak le a tévében, melyekben a szereplők félreérthetetlen szexuális utalásokkal csábították a nézőket egy szexchat-szolgáltatás igénybevételére.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport