Széles Gábor: Érthetetlen okokból nem fogy a Magyar Hírlap

2013.02.05. 10:42
Széles Gábor tulajdonos és Stefka István főszerkesztő bejelentette, hogy már csak annyit nyomnak a lapból, amennyi valóban el is fogy. A MATESZ adatai szerint a jobboldali lapot mindössze 8,8 ezren vásárolják.

A Magyar Hírlap tulajdonosa és főszerkesztője azzal a kéréssel fordult az olvasók felé, hogy fizessék elő a napilapot, mivel mostantól a kisebb elárusítóhelyeken nem fogják megtalálni.

Három év alatt 10 ezren mondtak le a lapról

Mint Széles Gábor és Stefka István levelében olvasható "az emelkedő papír- és nyomtatási árak miatt csak olyan mennyiségben tudjuk a Magyar Hírlapot előállítani, amilyen mértékben várhatóan valóban el is fog fogyni az előfizetők és az újságosstandokon vásárló olvasók körében".

A MATESZ 2012. 3. negyedéves adatai szerint a Magyar Hírlapot eddig 18,5 ezer példányban nyomtatták ki, azonban mindössze 8,8 ezren vásárolták meg, tehát minden nap 10 ezres remitendával kellett számoljon a kiadó. Egy évvel korábban még 10,9 ezret adtak el belőle, 2010 3. negyedévében pedig 13 ezer aktív vásárlója volt.

Miután a Magyar Hírlapot megvásárolta Széles Gábor, évekig nem auditálta a MATESZ, először 2009 szeptemberében küldtek adatot a terjesztés-ellenőrző szövetségnek, akkor 18,7 ezres eladott példányszámról szóltak a hírek, tehát három év alatt 10 ezren mondtak le a lapról. Összevetésül, az egykori baloldali-liberális Magyar Hírlapból 2004-ben még 28,4 ezer példány fogyott.

Érthetetlen okok miatt

A tulajdonos és a főszerkesztő levelében azt írja, hogy bár arra törekednek, hogy a lap a jövőben is kapható legyen a postákon, a nagyobb újságstandokon és a különböző üzletláncoknál, de "mivel egyes újságos-standokon, kioszkokban érthetetlen okok miatt kevésbé fogyott a jobboldali elkötelezettségű polgári napilap, ezért ott csökkenteni kényszerülünk az áruspéldányok számát".

A keddi lapszámhoz előfizetési szelvényt és csekket is mellékeltek, kérve az olvasókat, hogy a "biztonságos laphoz jutás" érdekében fizessenek elő a Magyar Hírlapra, mely "továbbra is érdekes információkkal, valósághű tudósításokkal, riportokkal, interjúkkal és országunk ügyeit érintő, lényegbevágó publicisztikáival áll olvasóink rendelkezésére" - zárul a levél.