Nem lehet titkos az országos tévék szerződése

2013.02.06. 11:49 Módosítva: 2013.02.06. 11:49
A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon is úgy döntött, hogy a Médiatanácsnak ki kell adnia az országos kereskedelmi tévék hatósági szerződéseit. A pert Csuday Gábor, a Kreatív munkatársa a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) jogvédő szervezet segítségével indította.

A Kreatív újságírója 2012-ben fordult közérdekű adatigényléssel az NMHH Médiatanácsához, és azt kérte, hozzák nyilvánosságra a két országos kereskedelmi televízió, azaz az RTL Klub és a Tv2 hatósági szerződéseit, melyeket a Médiatanáccsal kötöttek. A hatóság a kereskedelmi tévék üzleti érdekeire hivatkozva nem volt hajlandó kiadni a szerződéseket, így Csuday Gábor a bírósághoz fordult, írja a Kreatív online kiadása.

A nemzeti vagyonról szóló törvény úgy rendelkezik, hogy a televíziós sugárzáshoz szükséges frekvenciák az állam kizárólagos tulajdonába tartozik. Ezt a Médiatanács pályáztatási eljárás keretében hasznosítja, a pályázat nyerteseivel szerződést köt a frekvenciahasználat feltételeiről, a díjfizetésről és egyéb vállalásokról. Csuday a pert eredetileg a Médiatanács ellen indította, a két érdekelt televíziós társaság viszont beavatkozóként részt vett az eljárásban.

A két kereskedelmi televízió hatósági szerződései 2012 nyarán lejártak, viszont a Médiatanács mindkettőjükkel ideiglenes szerződést kötött, így a digitális átállás befejeztéig továbbra is maradhatnak az analóg platformon. Az újságírót pont ezek az ideiglenes szerződések érdekelték. A Médiatanács és a két tévé az ilyenkor szokásos üzleti titkokra hivatkozva tagadta meg a szerződések kiadását.

Az elsőfokú ítélet megállapította, hogy nemzeti vagyon hasznosítása körében nem lehetséges üzleti titok védelmére hivatkozni, hiszen a jelenleg hatályos PT üzleti titokra vonatkozó szabályozásának lényegi eleme, hogy nem minősül üzleti titoknak az állami vagyon felhasználására vonatkozó adat. A döntés ellen a Médiatanács fellebezást nyújtott be, így került sor a másodfokú tárgyalásra.

A másodfokú ítéletben az áll, hogy a bíróság megvizsgálta a benyújtott szerződéseket és nem talált bennük olyan részeket, melyek sértenék a felek üzleti titkait. Hidvégi Fanny, a TASZ adatvédelmi és információszabadság programvezetője a Kreatívnak elmondta, hogy az RTL Klub és a Tv2 is azzal érvelt, hogy a szerződések nyilvánosságra hozásával a nagyközönség elé kerülne a műsorstruktúrájuk - az, amit az oinline és nyomtatott műsorújságokból eleve mindenki ismer.

Az ítélet ellen fellebbezni nem lehet, az viszont elképzelhető, hogy időhúzási okokból alperes felülvizsgálati kérelemmel él majd.