Szabina
7 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Négy filmes pályázatot írt ki a médiatanács

2013.02.13. 14:09
Tizenkét pályázatot ír ki a médiatanács a 2013-as Magyar Média Mecenatúra program keretében a helyi és körzeti rádiók és televíziók, valamint a nem egészestés filmek támogatására.

Most négy filmes pályázat ütemezéséről és keretösszegeiről döntöttek. " A program célja, hogy hozzájáruljon a közösségi médiaszolgáltatók működési költségeihez, új műsorok gyártásához, illetve támogatást nyújtson új, független magyar filmes alkotások megszületéséhez. A tanács a héten négy filmes pályázat meghirdetéséről döntött" - olvasható az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményben, amely emlékeztet, hogy a Magyar Média Mecenatúra program pályázatain idén magasabb támogatási keretösszegekkel számolhatnak a közösségi médiaszolgáltatók és a filmesek.

Az ismeretterjesztő, animációs és dokumentumfilmes pályázatok ismét háromszakaszosak lesznek, hogy idén is folyamatos beadási lehetőséget biztosítsanak a filmeseknek. Az első fordulóban a szinopszisokat március 11-én kell beadni. A második forduló augusztus 22-ére, a harmadik pedig november 4-ére esik.

A nem egészestés műfaj támogatását szolgáló pályázatoknál a keretösszegek is emelkednek idén. A három műfajban összesen 760 millió forint áll rendelkezésre. A Kollányi Ágoston ismeretterjesztő filmes pályázaton és az Ember Judit dokumentumfilmes pályázaton 10-10 százalékos keretemelésről döntött a médiatanács, így az ismeretterjesztő filmekre idén 250 millió, a dokumentumfilmekre pedig 330 millió forint jut. A Macskássy Gyula animációs pályázat esetében 50 százalékos keretemelésről döntött a testület, így összesen 180 millió forintra pályázhatnak az animációs filmesek.


A Huszárik Zoltán pályázati program külön finanszírozási lehetőséget biztosít a kisjátékfilmes kísérleti filmek gyártására. A pályázati felhívást szintén szerdai ülésén fogadta el a médiatanács. A műfajba tartozó fikciós alkotásokra idén 75 millió forint áll rendelkezésre, a szinopszisokat 2013. március 18-án lehet beadni. A dokumentum emlékeztet: a médiatanács a pályázatok kiírásakor figyelembe vette az előző évi tapasztalatok mellett a bírálóbizottságok javaslatait, valamint a médiaszolgáltatók és a szakma részéről fennálló igényeket is. A pályázati kiírások részleteiről a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap Támogatási területének honlapján lehet többet megtudni: http://tamogatas.mtva.hu/.