no

Nem mindenütt HD az RTL Klub

2013.02.13. 16:06 Módosítva: 2013.02.14. 10:02
Február 11-én indult el az RTL Klub HD-adása, legalábbis azoknál, akik UPC-előfizetők. A többi nagy szolgáltató HD-csomagjaiban vagy minden hely megtelt, vagy egyelőre csak tárgyalnak a jobb minőségű adás közvetítéséről.

Az Éjjel-nappal Budapest című, naponta jelentkező konstruált reality hétfői indulásával egyszerre gyúrt rá a pixelekre is az RTL, és beindították HD-adásukat, igaz, kis szépséghibákkal. A csatorna közleményében ugyanis szó esik mindenről, natív a HD-felbontástól a felkonvertált képig, csak az nem szerepelt benne, hogy melyik szolgáltatóknál lesz elérhető a hagyományos SD-adásnál nagyságrendekkel szebb képet mutató HD-adás. Csak azt mondták, hogy kérdezze szolgáltatóját, ami arra utal, hogy az utolsó pillanatig tárgyaltak, nem tudták, mely szolgáltatóknál indul végül a nagyfelbontású adás.

Végül a nagy piaci szereplők közül csak a UPC-vel kötötték meg a szerződést hétfőig, de a mai naptól már a UPC Directen is megszámolhatjuk a pattanásokat a Barátok közt tiniszereplői arcán, a többiekkel azonban még nincs megállapodás. Az RTL egyébként a Híradót, a Fókuszt, a Reflektort, az Éjjel-Nappal Budapestet és a XXI. század című riportműsort sugározza valódi HD-ben a saját gyártású produkciók közül, de rövidesen a Barátok közt is bekerül ebbe a körbe. Ami a sorozatikat illeti, a hamarosan érkező Transporter, Jean Reno Jo című sorozata, a The Following, és a Dr. Csont új évada eleve HD-ben forgott, így ezeket is tűhegyes képpel közvetíti majd az RTL. A többi adás felkonvertált HD-ban látható, azaz a hagyományos adás pixeleit okosan duplázza meg egy szoftver. A Tv2-n a Voice és a Családi titkok és a Bűnös szerelmek megy valódi HD-ban, a többi műsort csak felkonvertálják.

A Magyar Telekom HD minicsomagja összesen hét csatornából áll, ez a cég szerint azért van így mert csak ezzel tudják biztosítani hogy a különböző platformok előfizetői (digitátális kábel, IPTV, műholdas televíziózás) ugyanazt a kínálatot kaphassák meg. Ez azért elég szegényes, hiszen a UPC jelenleg 21 HD-csatornát kínál, amiből 17 magyar nyelven érhető el.

A Digi Tv január 1. óta 14 HD-adót nyújt kábeles előfizetőinek, köztük az RTL Klub közvetlen riválisának számító Tv2 HD adásával és a HD Super Tv2-vel. Mivel a Digi és az RTL Klub még az RTL2-vel kapcsolatban sem egyezett meg, így az RTL Klub HD érkezése egyelőre nemigen várható. A Digi műholdas szolgáltatásában egyetlen HD-adó sincs, így ott szóba sem került a csatorna bevezetése.

Inromációink szerint az Invitel is tervezte az RTL Klub HD-t felvenni a kínálatba, de a már meglevő HD-kínálatát rövidesen húszra bővítő cég csomagjaiba az RTL műszaki okokból már nem fér be.

Mi a HD TV?

A HDTV (High-Definition Television) olyan televíziós sugárzási norma, amely az eddigi szabványoknál jelentősen nagyobb felbontású képet kínál. Az ilyen adás már digitális formában továbbítódik, így a HDTV képe ötször részletgazdagabb is lehet, mint az eddigi televíziózásban látható képek. A most használatos 16:9-es képarányú tévéken a hagyományos 4:3-as arányú adások torzítva (nyújtva) jelennek meg, azonban a HD sugárzásnál ilyen torzítás nincs. Míg a hagyományos adás felbontása 720 x 576 képpont, a HD 1280 x 720, a Full HD 1920 x 1080 képpontos. (forrás: T-Home)