Sztrájkot hirdettek a BBC újságírói

2013.02.18. 15:46
Újságírósztrájk kezdődött hétfőn a BBC-nél a tervezett 2000 fős kirúgások miatt. A munkabeszüntetés komoly fennakadásokat okozott a brit közmédia hírszolgáltatásában: A BBC News csak dokumentumfilmeket ismétel, 1957 óta először maradt el a Today című rádióműsor.

A 24 órás akciót a brit újságíró-szakszervezet, a NUJ hirdette meg, miután bejelentése szerint nem sikerült megállapodnia a BBC vezetésével a leépítések kérdésében. A BBC a költségtakarékosság és a minőség javítása jegyében öt év alatt 2000 fővel akarja csökkenteni a jelenlegi 23 ezres alkalmazotti létszámot és 20 százalékkal a vállalati kiadásokat.

Ennek előzményeként a konzervatív-liberális brit kormánykoalíció a 2016-2017-es pénzügyi évig a jelenlegi, 145,50 fontos (52 ezer forintos) szinten befagyasztotta a BBC bevételeinek zömét adó éves előfizetési díjat. Előzetes becslések szerint ez reálértéken 16 százalékos bevételcsökkenést jelent a társaságnak az adott időszakban. Ráadásul 2014-től a BBC Világszolgálat finanszírozását is az előfizetési díjakból kell majd megoldani.

Az 1932-ben alapított, külföldre sugárzó World Service évi 272 millió fontos működési költségeit jelenleg a brit külügyminisztérium fedezi, de a kormány takarékossági intézkedéseinek keretében jövőre ez a finanszírozás megszűnik. A hétfőn kezdődött sztrájk komoly fennakadásokat okozott a BBC hírműsoraiban. A politikai és közéleti műsorokra szakosodott BBC 4 rádióállomás háromórás reggeli hírmagazinja, az 1957 óta naponta sugárzott legnagyobb hallgatóságú brit rádióműsor, a Today elmaradt, helyette ismétlések és félóránként rövid hírösszefoglalók voltak hallhatók. Törölték emellett a BBC 4 hétfő déli, délutáni és esti hosszú hírmagazinjait is; helyettük korábban már leadott dokumentumműsorokat állítottak be a programba.

A BBC hírtelevíziója, a napi 24 órás hírszolgáltatást nyújtó BBC News hétfői műsorai is jórészt dokumentumfilmek ismétléseiből álltak, óránként egy-egy rövid híradással. A BBC televízió népszerű délelőtti magazinműsora, a Breakfast rövidített kiadással, a megszokott kettő helyett egy műsorvezetővel jelentkezett.

Az NUJ főtitkára, Michelle Stanistreet a sztrájkot bejelentő nyilatkozatában az akciót a munkahelyek és a minőségi újságírás védelmével indokolta. A főtitkár szerint a BBC-alkalmazottakat felháborítják a felső vezetés rossz döntései, amelyek miatt tapasztalt, tehetséges újságírók megélhetése válik lehetetlenné. A BBC szóvivője hétfőn nyilatkozatban kért elnézést a közönségtől a fennakadások miatt. Szavai szerint ugyanakkor a sztrájk sem változtat azon a tényen, hogy a BBC-nek jelentős megtakarításokat kell elérnie, és ez számos munkahely megszüntetésével is jár.