Kert Attila vezeti a magyar Euronews-t

2013.02.19. 11:48
A TV2 és az MTVA egykori hírigazgatója, a DTK Show producere lett a várhatóan áprilisban induló magyar Euronews vezetője.

A Figyelő Online értesülései szerint Kert Attila, a TV2 és az MTVA egykori hírigazgatója lett a Euronews magyarországi irodájának a vezetője.

Kertet, aki legutóbb a DTK Show producere volt, több jelentkezőből, hosszú kiválasztási folyamat végén nevezték ki a várhatóan áprilisban induló magyar adás élére. A szakember a Figyelőnek elmondta, hogy már folyik a 37 fős stáb kiválasztása.  Mint mondta, "a magyar adás elindítása történelmi jelentőségű a Euronews életében. A 19 éve hírszolgáltatással foglalkozó médiavállalkozás először lép ki Lyonból, ahol a központja van. Bár vannak Franciaországon kívül is irodái, azok tudósítói irodák, néhány fős személyzettel; önálló szerkesztőséget eddig más országban nem hoztak létre; inkább az volt a jellemző, hogy az egyes országokból érkező újságírók a lyoni központban gyártották saját országuk híreit is".

A Euronews ma angolul és németül 790 ezer háztartásban érhető el, a 24 órás hírcsatorna mindenhova ugyanazt a tartalmat sugározza, a magyar adás elindítása után azonban többségbe kerülhetnek a magyar vonatkozású hírek. A magyar adás elindítása azonban nemcsak a magyaroknak kedvez majd, hanem egyben azt is jelenti, hogy a Magyarországról szóló hírek nagyobb arányban szerepeljenek majd a Euronews teljes kínálatában.

Az 1993-ban indult Euronews jelenleg a világ 155 országában fogható, 12 nyelven. A magyar előtt decemberben startolt a görög adás, szintén negyven, Athénban foglalkoztatott munkatárssal. A lyoni székhelyű hírtelevíziónak eddig Brüsszelben, Dohában, Kijevben, Kairóban, Londonban, Moszkvában, Párizsban és Rómában volt önálló irodája, és jövőre Washingtonban, Isztambulban és Dubaiban is terveznek saját állandó központot nyitni - írja a Kreatív.

A Euronews magyar csatornája hozzávetőleg évi 3-3,5 millió euróból működik, aminek jelentős részét az Európai Bizottság állja majd - nyilatkozta decemberben a Kreatív Online kérdésére Michael Peters. A bizottság az európai szabályozás miatt csak 15 hónapra írt alá szerződést a Euronews-zal, ami Peters szerint évente meghosszabbítható lesz, ugyanakkor törekedni fognak arra, hogy a vállalkozás minél előbb önfenntartóvá váljon.

Az Euronews célja, hogy az adott országban partnerekkel együtt dolgozzon. Ezek a partnerek jellemzően az adott ország közszolgálati műsorszolgáltatói, így Magyarországon értelemszerűen az MTVA-val folytatnak tárgyalásokat.