Izland teljes pornótilalmat tervez

2013.02.25. 10:45
Az izlandi kormány tervei szerint teljesen pornómentes zónává alakítanák a szigetországot. Betiltanák a pornó nyomtatott és online formáját is, és az egész országból teljesen kitiltanák a műfajt, mindezt a gyerekek védelmében.

Ogmundur Jonasson belügyminiszter bejelentését felzúdulás kísérte, az ellenzők szerint egy ilyen rendelet cenzúrázná a webet, és aláásná Izland hírnevét, hiszen az ország jelenleg a szólásszabadság egyik bástyájának számít.

A kormány szerint azonban ez az intézkedés komoly veszélyektől óvná meg a gyerekeket. A miniszter tanácsadójának érvei szerint, ha egy 12 éves gyerek beüti a Google-be a pornó szót, akkor nem egyszerűen meztelen képeket talán, hanem nagyon durva, erőszakos jeleneteket - írja a yahoo.

Izlandon egyébként már évtizedek óta be van tiltva a pornó, de mivel maga a fogalom nincs pontosan definiálva, így a törvényt nem nagyon alkalmazzák. A szexshopokban így kaphatók a felnőtt tartalmú magazinok és pornócsatornákra is elő lehet fizetni. A törvény éppen azt tisztázná most, hogy mi számít pornónak: minden olyan szexuális témájú dolog, ami tartalmában erőszakos, vagy megalázó.

A pornótilalom kivitelezése még kérdéses, az egyik elképzelés szerint tilos lenne ilyen tartalmakért Izlandon kiadott bankkártyával fizetni. A másik, vitatottabb javaslat egy szűrű alkalmazása lenne, ami blokkolná a pornó oldalakat.

A kritikusok szerint azonban az oldalak blokkolása nem megoldás, mivel számos olyan tartalmat is letilt, amit nem kellene. Dániában például egy, a gyermek pornográfiára alkalmazott szűrő miatt tavaly egy időre sem a Google, sem a Facebook nem volt elérhető.

Bár a tervezett pornóellenes intézkedés és az internetes oldalak blokkolása miatt sokan Iránhoz vagy Kínához hasonlították Izlandot, a pornóellenes aktivisták szerint azonban a törvényjavaslat bátorságra vall, mint ahogy bátorságot mutatott a sztriptíz klubok 2010-es betiltása is.  

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport