Nem forgathat az RTL a szülészeten

2013.02.27. 10:24
Ideiglenesen nem forgathat a berlini születésekről valóságshow-ízű dokumentumfilmet a német RTL a berlini szenátus döntése nyomán.

A tartományi rangú főváros vezetése kedden állította le a Babyboom - Willkommen im Leben (Babyboom - Üdvözlünk az életben) című dokumentumfilm-sorozat forgatásait a friedrichshaini Vivantes kórházban. Mario Czaja egészségügyi szenátor utasítása szerint a felügyelőbizottság következő, március 20-i üléséig a filmes munkálatokat meg kell szakítani.

Bernard Schodrowski, a szenátus szóvivője szerint kételyek merültek fel arra vonatkozóan, megfelelő módon védik-e a gyermekek és az alkalmazottak személyiségi jogait, ezt kell megvizsgálni a felügyelőbizottság üléséig. A szenátor ezt a Vivantesszel szóban közölte.

Az RTL televízió február 15. óta forgat az intézményben, ahol a szülőszobán, a kórteremben és a vizsgálati szobában 30 kamera követi figyelemmel a babák születését és a családok életét. A szülők és a dolgozók korábban beleegyezésükről tettek nyilatkozatot. A televíziós csatornát meglepetésként érte a döntés. "Korábban minden jogi kérdés tisztázódott a producerek és a kórház között" - közölte.

A Vivantes kórház is hangsúlyozta: "Meg vagyunk győződve a tervezett film tisztességéről. Ám ha Berlin, mint a Vivantes társüzemeltetője a felvételek felfüggesztését vagy megszüntetését rendeli el, követjük az utasítást".

A Babyboom a One Born Every Minute című brit televíziós dokumentumsorozat alapján készül. "Az új dokumentumfilm a gyermekszületés körüli rendkívüli, megindító, drámai és boldog történeteket és pillanatokat meséli el" - áll a műsor sajtóközleményében.