Az NMHH elárverezi az analóg frekvenciákat

2013.03.11. 11:49
A Népszabadság értesülései szerint a médiahatóság hétfőn bejelenti, hogy két lépcsőben, július és október végén befejeződik a digitális átállás. A felszabaduló frekvenciákat megpályáztatják, azokat széles sávú mobilinternetre lehet majd használni novembertől.

Az uniós kötelezettségek szerint 2011 végén kellett volna befejezni a digitális átállást, az Orbán-kormány azonban hivatalba lépését követően ezt a határidőt 2014 végére tolta ki.

A Népszabadság értesülései szerint azonban még az idén lekapcsolhatják az analóg frekvenciákat, az NMHH hétfőn jelentheti be a változást. A tervek szerint két lépcsőben, július és október végén befejeződik a digitális átállás, a földi sugárzású televízióadókat egy modernebb technikával juttatják el a nézőkhöz.

A napilap úgy tudja, hogy azért hozták előbbre az átállást, mert a költségvetésnek szüksége van a 800-as frekvenciák értékesítéséből várható bevételre. A felszabaduló frekvenciákon negyedik generációs mobilszolgáltatás válik lehetővé, és egy friss rendelettervezet alapján várhatóan három vagy négy blokkot kívánnak pályázatokon értékesíteni. A Népszabadság emlékeztet rá, hogy a brit szabályozó testület, az Ofcom a 800-as és a 2,6 GHz-es frekvenciákért 2,3 milliárd fontos bevételre tett szert.

A digitálisan sugárzott adók vételéhez nem kell új készülék, bármilyen televízión jönnek majd a digitális csatornák, de a legtöbb tévé esetében egy beltéri egységet (set top box) és egy ahhoz használható antennát be kell szereznie annak, aki földi sugárzású tévét szeretne nézni, vagyis nem fizetne sem a kábeles, sem pedig a műholdas szolgáltatásért.

A legfrissebb adatok szerint több mint 530 ezer olyan háztartás lehet az országban, ahol csak földi sugárzású tévét néznek. A rászorultak támogatást igényelhetnek az átálláshoz, melynek összege csaknem 25 ezer forint.