Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Több mint ötszáz szappanoperát forgattak tavaly Kínában

2013.03.11. 13:04
Töretlen növekedést mutat a kínai szappanopera-piac, amely az alkotások számát és a bevételt illetően is rekordot döntött tavaly.

Továbbra is Kína a világ legnagyobb tévésorozat-gyártója a világon: a múlt év során több mint félezer sorozat csaknem 18 ezer epizódját forgatták le Kínában, vagyis minden nap csaknem ötven rész készült el valamelyik szappanoperából a kelet-ázsiai országban. Ez komoly növekedés 2011-hez képest, amikor 470 sorozat 15 ezer része készült el, vagyis a növekedés egy év alatt 20 százalékos. A bevételek szintén rekordot döntöttek tavaly, először átlépve a 10 milliárd jüanos (370 milliárd forint) határértéket, miközben egy évvel korábban még csupán 7,6 milliárd jüant (281 milliárd forint) tett ki - derül ki az iparági statisztikákból.

A sorozatokat a becslések szerint a kínai televízió nézők mintegy 80 százaléka követi rendszeresen, a központi televízió, a CCTV kínálatában több külön csatorna is kifejezetten sorozatokat sugároz, ugyanígy a helyi szolgáltatók is gyakran kínálnak sorozatcsatornát. A szappanoperák tematikája széles skálán mozog, legnépszerűbbek az elsősorban a fiatalokat megszólítani próbáló, mai Kínában játszódóak, az összes sorozat 41 százaléka ilyen, ezt követi az idősebb korosztálynak szóló, az 1980-as és az 1990-es évek stílusát idéző szappanoperák, 36 százalékos hányaddal, míg a történelmi drámák aránya 18 százalék. A legnépszerűbbnek tavaly épp egy utóbbi kategóriába tartozó sorozat, a Csing-dinasztia idején, a 18. században játszódó, A császárnék a palotában című széria bizonyult.

A Kínában gyártott sorozatok piaca ugyanakkor különösen polarizált, s a Tijicajhszin sanghaji pénzügyi napilap szerint a gyenge minőségű alkotások túlsúlya és a túltermelés akár iparági "lufit" is okozhat. A lap többek közt kiemeli: a leforgatott munkák kevesebb, mint fele kerül adásba, így a jövőben inkább a kevesebb, de magasabb minőségű sorozatok gyártására kell helyezni a hangsúlyt. Az is problémát jelenthet, hogy a gyártó cégek mind nagyobb számban keresnek finanszírozást a tőzsdén, a 10-15 produkciós irodából ugyanakkor valószínűleg csupán 5-6 éli túl a következő öt évet.  • Vennék
  • Bankszámla