Pandora, Gabriella
-1 °C
3 °C
Index - In English In English Eng

Médiatörténelmet ír a pápaválasztás

2013.03.13. 14:36
Általában csak 400 sajtómunkás tudósít a Vatikánból, de a konlávéra 5000 akkreditációs kérelem érkezett. A Vatikán nem bánja a médiacirkuszt.

A Hollywood Reporter szerint a vatikáni sajtóiroda soha nem látott mennyiségű kérelmet regisztrált az elmúlt hetekben, melyek természetesen a konklávé időtartamára szólnak. A Sixtusi kápolnában 115 bíboros gyűlt össze tegnap, hogy megválassza a nemrég lemondott XVI. Benedek pápa utódját. Az eseményre ötezer újságíró érkezett a Vatikánba.

A szavazáson ugyan nem vehet részt a sajtó, de ez nem akadályozza meg őket abban, hogy a kápolna előtti téren várakozzanak és folyamatosan a kápolna legendás kéményét lessék, amiből ha fehér füst száll fel, az azt jelzi, hogy megválasztották a pápát. Fredico Lombardi, a pápai állam szóvivője szerint kétségtelen, hogy a világ egyik legnagyobb érdeklődésére számot tevő esemény zajlik éppen. A vatikáni televízió 17 kamerával közvetít, ami egy kicsit túlzásnak tűnik, az meg pláne, hogy ebből 12 a kéményt veszi folyamatosan, egyiküket pedig fél méterre attól állították fel.

Silvio Berlusconi Mediaset nevű cégének tévéi is percről-percre közvetítik az eseményeket, azaz a várakozást, amit csak néha tör meg egy-egy, magáról megfeledkező turista bekiabálása. Az állami kézben levő RAI és a Rupert Murdoch News Corp.-jához tartozó Sky Italia is hosszan közvetít a térről, csak úgy mint 75 más ország tévéadói.

II. János Pál pápa 2005-ös halála után a konklávé két napon át  tanácskozott és négy körben szavaztak, míg Benedek pápát meg nem választották. A pápaválasztások történetében ez meglehetősen rövidnek számít, így az idei választás is könnyen elhúzódhat. A vatikáni sajtóirodában 400 állandó újságírót és fotóst tartanak nyilván, ehhez érkezett még 4700 akkreditációs kérelem, amivel messze meghaladják a 2005-ös konklávé számait, és így a Vatikán történetében ez lesz a legnagyobb médiaérdeklődés kísérte esemény.