NMHH: A Klubrádióé a 95,3

2013.03.14. 11:35 Módosítva: 2013.03.14. 12:16
A médiahatóság "Érdemes volt a jogállami utat végigjárni" címmel kiadott közleményében jelentette be, hogy a Klubrádió új, állandó szerződés keretében sugározhat a 95,3-as frekvencián.

Március 5-én a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság hatályon kívül helyezte a médiatanács határozatát, amelyet tavaly decemberben hoztak a Klubrádió által használt, fővárosi 95,3 MHZ-es frekvencia pályázatával kapcsolatban, és amelyből kizárták a Klubrádiót, mivel a pályázatuk hátoldalai nem voltak aláírva.

Március elején még új eljárást akartak

Az NMHH Médiatanácsa most úgy tűnik, hogy végrehajtja a bíróság döntését, mivel közleményükben bejelentették, hogy "a tanács eddig pontosan 14  alkalommal hosszabbította meg a rádió működési engedélyét, amely mostantól új, állandó szerződés keretében folytathatja eddig is zavartalan műsorszolgáltatását".

Az "Érdemes volt a jogállami utat végigjárni" címmel kiadott közlemény szerint "a médiatanács számos alkalommal adott hangot annak, hogy bízik az ügy minden fél részére kielégítő és kétségbevonhatatlan jogállami megoldásában és mindaddig, amíg ez várat magára, folyamatosan biztosítja a Klubrádió működését".

Az NMHH csütörtöki közleménye meglepő, mivel a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság március 5-ei határozata után még úgy reagáltak, hogy "összhangban a bíróság keddi döntésével, a budapesti 95,3 MHz-es frekvencia hasznosítására új eljárás keretében kerülhet sor".

Most viszont új eljárás nélkül győztest hirdettek, mivel úgy vélik, hogy a bíróság azt mondta ki, hogy "a pályázati eljárásban egyetlen pályázó van, a Klubrádió, és a pályázat eredményes. Ezt követően a Médiatanács haladéktalanul megtette a szükséges lépéseket annak érdekében, hogy kihirdesse a bírósági határozatokkal összhangban érvényesnek és eredményesnek minősített pályázat nyertesét. A Médiatanács ezzel kapcsolatos határozatát a szokott rend szerint juttatja el a bírósági döntésekkel összhangban nyertessé vált rádiót működtető médiavállalkozáshoz".

12 évre biztosított a Klubrádió léte

Dr. Stock Richárd, a Klubrádió jogtanácsosa az Indexnek úgy reagált a döntésre, hogy  "a Médiatanácsnál rádöbbentek, hogy ennek a küzdelemnek vége, nem vethettek be új trükköt, kimerültek a lehetőségeik. Ebben a helyzetben az volt az egyetlen választásuk, hogy minket győztesnek hirdessenek ki. Óriási győzelmet arattunk, 12 évre biztosított a rádió léte. Ugyanakkor a 92,9-es frekvencia ügyében a másodfokú tárgyalás kitűzésre vár, nem mondunk le róla, hogy ingyenes, közösségi frekvenciát kapjunk, mint a többi beszélő tartalmat sugárzó rádió".

A jogtanácsos szerint ők még nem kapták meg a határozatot, így a részleteket egyelőre nem ismerik. A Klubrádiónak nemrégiben újabb 60 nappal hosszabbították meg az ideiglenes sugárzási engedélyét. A mostani szerződésnek ugyan lesz egy átfutási ideje, de arra számítanak, hogy a kettő között nem marad ki idő, így folyamatos lesz az adás.

Mint ismert, a Klubrádió engedélye a 95,3 MHz-es budapesti frekvenciára 2011 februárjában járt le, azóta működik ideiglenes, hatvannapos jogosultsággal. Az NMHH Médiatanácsa 2011 nyarán pályáztatta meg a hullámhosszt, 2011 decemberében pedig az Autórádiót nyilvánította nyertesnek, ám a Klubrádió a döntést megtámadta, a bíróság pedig alaki okok miatt kizárta az Autórádiót a pályázatból. Az ügyben már négy jogerős, a Klubrádió számára pozitív ítélet született, de ezeket az NMHH rendre megtámadta, egészen mostanáig.

A 92,9-ért is harcolnak

A 92,9-es frekvenciára még a Médiatanács jogelődje, az Országos Rádió és Televíziói Testület (ORTT) írt ki pályázatot. Ez a pályázat kizárólag közműsor-szolgáltatásra szólt, azaz a nyertesnek nem kellett díjat fizetnie a frekvenciáért. A pályázaton meghirdetett frekvenciát 2010 áprilisában a Klubrádió nyerte el, a testület azonban a parlamenti választásokat követően határozatképtelenné vált, ezért a szerződés nem jöhetett létre a két fél között. Az ORTT utódjaként létrejövő Médiatanács pedig 2010 decemberében eredménytelennek nyilvánította az áprilisi pályázatot. A Klubrádió bíróságon támadta meg a döntést.

Az elsőfokú bíróság tavaly februárban a Klubrádiónak adott igazat, és létrehozta ezt a műsor-szolgáltatási szerződést. A hatóság azonban fellebbezett, mert szerinte az új médiatörvény alapján csak hatósági szerződéssel lehet frekvenciához jutni, ami a médiahatóság jogköre, nem pedig polgári bíróságé. A Fővárosi Ítélőtábla másodfokon visszaküldte első fokra a keresetet.  

A médiatanács fellebbezésének az ítélőtábla annyiban adott helyt, hogy az elsőfokú bíróság figyelmen kívül hagyta az új médiatörvényt, a szerződést létrehozó elsőfokú döntést azonban az ítélőtábla megalapozottnak találta. Ezt követően az új eljárásban a Fővárosi Törvényszék november 14-én ismét a Klubrádiónak ítélte a frekvenciát, ám az NMHH Médiatanács ismét megtámadta az ítéletet.