A kuratórium nem támogatta Szaniszló kitüntetését

2013.03.18. 14:29 Módosítva: 2013.03.18. 14:30
A Heti Válasz főmunkatársa által vezetett szakmai bizottság félreérthetetlenül jelezte Balog Zoltán miniszternek, hogy nem támogatja az Echo TV műsorvezetőjének kitüntetését. Már múlt héten, a díj átadása után elismerte a minisztérium az Indexnek, hogy a három jelöltből csak egyet javasolt a szakmai bizottság is, de akkor nem akarták elárulni, kiket díjazott Balog a bizottság tiltakozása ellenére.

Balog Zoltán miniszter annak ellenére tüntette ki Táncsics-díjjal az összeesküvés-elméleteiről ismert Szaniszló Ferencet, hogy a Heti Válasz főmunkatársa, Osztovits Ágnes által vezetett szakmai bizottság nem támogatta a műsorvezető díjazását - írja a HetiVálasz.hu. A cikk szerint a Táncsics Mihály-díjra javaslatot tevő bizottság "félreérthetetlenül jelezte az emberi erőforrások miniszterének, hogy nem támogatja az Echo TV műsorvezetőjének díjazását".

Az egyik legrangosabb magyar újságírói elismerést idén hárman kapták meg: Novotny Zoltán, a Magyar Rádió riportere és Vertse Márta Ágnes, a Vatikáni Rádió magyar adásának szerkesztője és Szaniszló Ferenc. Közülük egyedül Novotny kapta meg a szükséges egyhangú támogatást - erősítette meg Osztovits Ágnes, aki aláírásával ellátta a jegyzőkönyvet.

A szakmai bizottságban Osztovits mellett Alexa Károly, a Magyar Hírlap munkatársa, Siklósi Beatrix, az MTVA elnökének kulturális főtanácsadója, Ács Jenő, a Börtönújság volt főszerkesztője és Árpási Zoltán, a Somogyi Hírlap és a Békés Megyei Hírlap korábbi főszerkesztője kapott helyet. A Heti Válasz írása szerint az Echo Tv újságíróját a jobboldalinak elkönyvelt Magyar Újságírók Közössége terjesztette fel a díjra, de a bizottság előtt épp Osztovits érvelt amellett, hogy az újságíró által képviselt zűrzavaros gondolkodás és téveszmék méltatlanná teszik az elismerésre.

Az emberi erőforrások minisztere később közleményében közölte, hogy „2013. március 15-e alkalmából egy újságírói szervezet javaslatára Táncsics Mihály-díjat adományoztam Szaniszló Ferenc újságírónak. Ezt a döntést úgy hoztam meg, hogy nem volt tudomásom a korábban komoly szakmai színvonalon dolgozó külpolitikai szerkesztő és újságíró elmúlt időszakban tett, az emberi méltóságot sértő nyilatkozatairól. Ezek mind személyes hitvallásommal, mind a kormány értékrendjével összeegyeztethetetlenek.”

Az Indexnek múlt hét csütörtökön, a díj átadása után elismerte a minisztérium, hogy a három jelöltből csak egyet javasolt a szakmai bizottság is, de akkor nem akarták elárulni, kiket díjazott Balog a bizottság tiltakozása ellenére. Akkor megkérdeztük az EMMI-t, hogy ki javasolta díjra az összeesküvés-elméleteiről és kirekesztő megjegyzéseiről közismert újságírót és miért gondolta úgy a miniszter, hogy meg is érdemli Szaniszló a legrangosabb állami újságíróknak alapított díjat.

A minisztérium válasza szerint "a miniszter által a szakmai szervezetek javaslatai alapján felkért bizottság idén a kiosztható három Táncsics Mihály-díjra csupán egy kedvezményezettet nevezett meg. Ezért a miniszter a további jelöltek közül Táncsis-díjat adományozott a kulturális államtitkár javaslatára Szaniszló Ferencnek és Vertse Márta Ágnesnek. Szaniszló Ferencet az egyik országos újságíró-szervezet jelölte a díjra".

„Ezen nézetek ismeretében nem fogadtam volna el az elém terjesztett javaslatot. Mivel a jogszabályok nem teszik lehetővé a kitüntetések és díjak visszavonását, így csak sajnálatomat tudom kifejezni a rossz döntés miatt” – tette hozzá Balog Zoltán, miuátn kiderült, kit is díjazott.

Szaniszló Ferencnek 2008 óta megy a Világ-panoráma című külpolitikai műsora, egy 2009-es adásban arról beszélt, hogy a világnak fel kell készülnie a zsidók áttelepítésre, ha Izraelben elfogy a kőolaj, de "hol van még hely, ahol szeretnék őket?" - tette fel a kérdést. 2011 márciusában ingyenélő emberszabású majmoknak nevezte a cigányokat, amiért az NMHH bírsággal sújtotta a tévécsatornát, tavaly szeptemberben pedig azt állította, hogy a vörösiszap-katasztrófát az IMF okozta, és NATO-gépekkel bombázták a tározót.

A kitüntetés számos kisebbségi jogvédőt felháborított, sok újságíró bejelentette, hogy visszaadja Táncsics-díját.