Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Fizetős lesz a Washing Post online kiadása

2013.03.20. 10:05
Nyártól a The Washington Post is pénzért adja a tartalmat, hasonlóan a New York Times, a Los Angeles Times, a Boston Globe, a Wall Street Journal vagy a The Financial Times online kiadásához, igaz, a Post esetében havonta 20 cikket vagy multimédiás tartalmat továbbra is ingyen lehet olvasni. Azt egyelőre nem tudni, hogy milyen előfizetési díjban gondolkodik a kiadó, de azt igen, hogy a lap papíralapú kiadásának előfizetői továbbra is ingyenesen olvashatják az online verziót.

Továbbra sem kérnek pénzt a tanároktól, diákoktól, közalkalmazottaktól és a fegyveres erőknél szolgálóktól, ha azok a munkahelyükről (iskola, kormányhivatal, laktanya) érik el oldalaikat. A Post ezen kívül ingyenes elérést biztosít majd a címlapjához, a rovatcímlapokhoz és az apróhirdetésekhez is.

A fizetős tartalom bevezetése markáns változást jelent a Post eddigi működéséhez képest. A lap tulajdonosai sokáig hallani sem akartak a paywall bevezetéséről (így nevezik azt a virtuális falat, amin csak fizetség ellenében lehet átjutni), mivel attól tartottak, így csökken az olvasótábor és ez negatív hatássla lesz a cégek hirdetési hajlandóságára is.

Katharine Weymouth, a Post kiadója szerint a hírolvasók pontosan tudják, milyen hatalmas összegeket felemészt egy jó minőségű híroldal fenntartása, így megértik majd a fizetős tartalom bevezetésének szükségességét. A szerkesztőségben tartott értekezleten azt is megjegyezte, hogy irracionális egyre magsabb előfizetői díjakat szedni a hagyományos újság olvasóitól, miközben a digitális tartalom ingyenesen elérhető. Egyes források szerint a Post egy iPad applikáció kiadására készül, amivel vonzóvá tehetik a digitális kiadást.

A Post üzleti modellje alapvetően eltér vetélytársaiétól, hiszen főleg a fővárosra és környékére öszpontosít, már ami a hirdetőket illeti, míg olvasótáborának 90 százaléka nem erről a környékről jön. Az online kiadáson hirdetők már kevésbé a washingtoni agglomerációból érkeznek, talén ennei is köszönhető, hogy a Post és a Slate nevű társoldala 2012-ben 110.6 millió dolláros (kb. 28 milliárd forint) bevételről számolt be, ami 5 százalékkal több, mint a 2011-es adat volt.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?