Szaniszló vajon visszaadja a Táncsics-díját?

2013.03.20. 13:05

Rendkívüli adással jelentkezik szerda este 20:30-kor az Echo Tv Világ-panoráma című műsora: Szaniszló Ferenc itt jelenti be, hogy Balog Zoltán emberierőforrás-miniszter kérésére visszaadja, vagy épp ellenkezőleg, megtartja a Táncsics-díját.

Balog Zoltán március 19-én nyílt levélben fordult Szaniszló Ferenchez: „2013. március 15-e alkalmából Táncsics-díjat adományoztam Önnek a Magyar Újságírók Közössége felterjesztése alapján. Döntésemmel elsősorban azt a munkát szándékoztam elismerni, melyet külpolitikai újságíróként végzett, amikor az egykori szovjet térségből és a balkáni háborúról tudósított A döntés meghozatalát követően értesültem azokról, az elmúlt években tett kijelentéseiről, melyekkel nem tudok azonosulni, mert szemben állnak az általam és a Kormány által képviselt értékekkel" - folytatta Balog Zoltán.

„Rossz döntésemet a nyilvánosság előtt is rögtön beláttam. Más eszközöm nem lévén, ezúton kérem arra, szíveskedjen visszaadni az Önnek általam, tévedésből megítélt Táncsics-díjat. Bízom bölcs döntésében."

A HetiVálasz.hu hétfőn azt írta, hogy Balog Zoltán annak ellenére tüntette ki Táncsics-díjjal az összeesküvés-elméleteivel hírhedtté vált Szaniszló Ferencet, hogy a Heti Válasz főmunkatársa, Osztovits Ágnes által vezetett szakmai bizottság nem támogatta a műsorvezető díjazását. A cikk szerint a Táncsics Mihály-díjra javaslatot tevő bizottság „félreérthetetlenül jelezte az emberi erőforrások miniszterének, hogy nem támogatja az Echo TV műsorvezetőjének díjazását".

Szaniszló Ferencnek 2008 óta megy a Világ-panoráma című külpolitikai műsora, a Battlefield 1942 című, népszerű második világháborús videojátékból kölcsönzött intrózenével. Egy 2009-es adásban Szaniszló arról beszélt, hogy a világnak fel kell készülnie a zsidók áttelepítésre, ha Izraelben elfogy a kőolaj, de „hol van még hely, ahol szeretnék őket?" – tette fel a kérdést. 2011 márciusában ingyenélő emberszabású majmoknak nevezte a cigányokat, amiért az NMHH bírsággal sújtotta a tévécsatornát, tavaly szeptemberben pedig azt állította, hogy a vörösiszap-katasztrófát az IMF okozta, és NATO-gépekkel bombázták a tározót.

A kitüntetés számos kisebbségi jogvédőt felháborított, Szaniszló Táncsics-díjának visszavonását kérte Ilan Mor, Izrael magyarországi nagykövet, és Eleni Tsakopoulos Kounalakis budapesti amerikai nagykövet is.

Szaniszló kitüntetésének hírére sok újságíró is bejelentette, hogy visszaadja a korábban nekik ítélt Táncsics-díját. Így tett többek között Rangos Katalin és Bolgár György, Vince Mátyás, az MTI egykori elnöke, a HVG volt főszerkesztője, Horváth Zoltán, a lap egykori főszerkesztő-helyettese és Nej György, a Magyar Rádió egykori munkatársa.

Szaniszló Ferenc és a többi Táncsics-díjas újságíró ügyével kapcsolatban a Fidesz Ifjúsági Tagozata is közleményt adott ki: „A Fidesz Ifjúsági Tagozata egyetért Balog Zoltán Miniszterrel, hogy Szaniszló Ferenc nem érdemli meg a Táncsics Mihály díjat. Magyarország demokratikus rendjével és alaptörvényének szellemével összeegyeztethetetlenek Szaniszló egyes, az emberi méltóságot sértő nyilatkozatai, ezért támogatjuk Miniszter urat abban, hogy visszavegye Szaniszló Ferenc kitüntetését. Véleményünk szerint a Táncsics Mihály-díjat az évente kimagasló teljesítményt nyújtó, feddhetetlen, kiegyensúlyozott újságíróknak kell kapnia. Szaniszló Ferenc nem ilyen. Ahogy Bolgár György és Németh Péter sem az."