Árpád
-2 °C
4 °C

Ezentúl a médiatanács adja a Táncsics-díjat

2013.03.21. 14:51
Hogy a jövőben a Szaniszló Ferenc kitüntetéséhez hasonló hiba ne fordulhasson elő, Balog Zoltán miniszter javasolja, hogy a Táncsics Mihály-díjat ezután "egy független testület, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adományozza".

A jövőben a médiahatóság adja a Táncsics-díjat - derül ki az Emberi Erőforrások Minisztériumának közleményéből. Eszerint Balog Zoltán miniszter a díj odaítélésének előzményeiről jelentést kért a kultúráért felelős államtitkártól. A jelentés része az a jegyzőkönyv is, amely a Táncsics Mihály-díj bírálóbizottságának üléséről készült. Ebből a minisztérium közleménye szerint a sajtóban elterjedt hírrel ellentétesen "kizárólag annyi derült ki, hogy a bizottság mindösszesen egy embert javasolt a díjra. A jegyzőkönyv egyéb információt nem tartalmazott a jelöltekről".

Hogy a  jövőben a Szaniszló Ferenc kitüntetéséhez hasonló hiba ne fordulhasson elő, a miniszter úgy döntött, hogy módosítja a művészeti középdíjak jelölésének és bírálatának rendjét. Javasolja, hogy a Táncsics Mihály-díjat (újságírók számára adományozható állami kitüntetés) ezután "egy független testület, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság adományozza, így sem a miniszter, sem a minisztérium nem fogja minősíteni politikai újságírók munkáját" - zárul a közlemény. Ennek a közlemény szerint független testületnek az elnökét egyébként a miniszerelnök nevezi ki kilenc évre, bár az Európa Tanács aggodalmai miatt tavasszal módosíthatják a médiát szabályozó törvényeket. Ha a parlament megszavazza, akkor a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezi majd ki a vezetőt.

Tegnap Balog Zoltán miniszter kérésére Szaniszló Ferenc visszaadta Táncsics Mihály-díját. A díjat még március 14-én kapta meg az összeesküvés elméleteiről elhíresült újságíró, akinek antiszemita és romaellenes munkásságáról az Index is közölt összefoglalót. Díjazása ellen számos jogvédő szervezet, politikai párt és újságíró tiltakozott. A miniszter még aznap közölte, hogy megbánta, hogy kitüntette, de a díjat nem lehet visszavonni. Hozzátette, hogy „az újságíró elmúlt időszakban tett, az emberi méltóságot sértő nyilatkozatairól” nem volt tudomása.

A miniszter március 19-én, kedden nyílt levélben kérte Szaniszló Ferencet, hogy adja vissza a Táncsics- díjat: „2013. március 15-e alkalmából Táncsics-díjat adományoztam Önnek a Magyar Újságírók Közössége felterjesztése alapján. Döntésemmel elsősorban azt a munkát szándékoztam elismerni, melyet külpolitikai újságíróként végzett, amikor az egykori szovjet térségből és a balkáni háborúról tudósított. A döntés meghozatalát követően értesültem azokról, az elmúlt években tett kijelentéseiről, melyekkel nem tudok azonosulni, mert szemben állnak az általam és a Kormány által képviselt értékekkel." Balog Zoltán azt írta: „Rossz döntésemet a nyilvánosság előtt is rögtön beláttam. Más eszközöm nem lévén, ezúton kérem arra, szíveskedjen visszaadni az Önnek általam, tévedésből megítélt Táncsics-díjat. Bízom bölcs döntésében."

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?