Tibor
2 °C
8 °C

Csöcsök és erőszak Oroszországból

2013.03.25. 13:09 Módosítva: 2013.03.25. 14:30
A régi recept még mindig működik. Ezzel biztosan tisztában van az egy hét alatt azonnal felkapottá és ünnepeltté vált Ilya Naishuller, akinek múlt héten debütáló videójával akarva akaratlanul összefutott az ember.

Igen, az a videó, amiben egy öltönyös fazon kiszabadul egy irodából, ahol fogva tartják és meg akarják ölni. Kihajít egy kutyát az ablakon, biliárdgolyóval, puszta kézzel, lábbal majd az éppen kezébe akadó fegyverekkel pusztítja a rá támadó többi öltönyöst. Van autós üldözés, háztetőről leugrálás, háztetőre felmászás, ott meglepetés csöcsök, sok verekedés és még több vele járó vér.

A kisfilmként is tökéletesen funkcionáló videoklip a Biting Elbows zenekar Bad Motherfucker című dalához készült, melynek énekese is a videót rendező Naishuller. Az Insane Office Escape 2-ként is ismert videó előzménye egy legalább ennyire akciódús klip mely frissen megjelent társával egy kis történetet is felvázol a nagy erőszak mögé. Létezik egy rejtélyes henger, ami rövid ideig vízzel érintkezve teleportálni képes hordozóját. Érthető, hogy ekkora a harc érte.

Ilya, a Unified Pop Theroynak adott interjújában Chris Cunningham és Spike Jonze rendezői munkásságát méltatja, de a Mátrix filmek egyértelműen megfigyelhető hatását sem tagadja. A videó mindössze kilenc nap alatt készült, az igényes és a nézőt kétségkívül lekötő videó, gondosan felépített kaszkadőrmutatványok sorozata, amiket egy GoPro kamerával vettek fel, ami lehetővé teszi az igazi, első szám első személyű, fps élményt. A rendező egy eléggé leegyszerűsített képletről beszél. „Ebbe a folytatásba sokkal több pénzt fektettünk, mint elődjébe; a több pénz több akciót és robbanást jelenthetett” – mondta Naishuller.

A Jonas Åkerlund által rendezett Prodigy videó, a Smack My Bitch Up már kísérletezett hasonló kameratechnikával. A parkour és a fejkamera izgalmasabb élményt jelent a nézőnek, aki így a főszereplő szeméből láthat olyan akciókat, amikben a való életben valószínűleg és remélhetőleg nem lesz része. A videó egy hét elteltével több, mint nyolc millió kattintásnál jár.

A történet legnagyobb győztese egyértelműen a rendező Naishuller, akinek zenekara talán nem is fog felfutni, de rendezésői munkájára sokan felkapták a fejüket a szakmán belül. A nézők már most nagyon várják a videoklip-sorozat következő részét, de ugyanígy várja a fiatal zenész és filmes válaszlevelét számos nagy produkciós iroda is, a közös munka reményében.