Instagram-fotó a New York Times címlapján

2013.04.04. 08:00
2010, novemberében a New York Times négy Hipstamaticről származó fényképet helyezett el címplapján. Közel három évvel ez után újabb hasonló eset történt. A lap úgy döntött, hogy a március 31-i számában egy instagramos fotóval köszönti olvasóit.

A vasárnapi szám kezdőoldalán Alex Rodriguez, a New York Yankees baseball-csapatának játékosa látható egy öltöző vizesblokkjában. A több mint egy éves képet Nick Laham fotós készítette iPhone-készülékével, majd az Instagram alkalmazásával szerkesztette meg tavaly februárban.

TS600x0~cms posts 7398706941 nyts-front-page-instagram-maybe-not

Laham egyébként teljes felszereléssel érkezett a fotózás helyszínére, és miután tükörreflexes gépével kattintott párat, úgy döntött, hogy a mobiltelefonját és a népszerű fényképmegosztó-alkalmazást használva is készít néhány felvételt.

A fotós mindjárt a munka után közzétette a képeket saját blogján, amiket most, több mint egy év után a New York Times is felhasznált. Az eset vegyes reakciókat váltott ki: a konzervatív médiafogyasztókat felzaklatta, a médiaoptimisták viszont  lelkesedtek. Azzal hogy ez megtörténhetett, beigazolódni látszik az a feltételezés, hogy az Instagrammal készült fényképek idővel akár teljes értékű sajtófotókká is válhatnak.

A Timest pártolók érve, hogy Laham egy profi sportfotós, nem pedig egy öltözőbe beszabadult drukker mobiltelefonnal és hamis sajtóigazolványal a kezében. Az mindenesetre biztosnak látszik, hogy azzal hogy egy Instagramról származó fénykép helyet kaphatott a New York Times címlapján, egy lépéssel közelebb kerültünk a közeljövő egyik potenciális médiatrendjéhez, vagyis hogy az okostelefonok rövidesen a sajtófotózás legitim eszközeivé váljanak.