Rá sem lehet ismerni az amerikai talkshow-piacra

2013.04.05. 08:44
Jay Leno, az NBC Tonight Show című esti talkshow-jának műsorvezetője 2014 telén végleg távozik attól a műsortól, amit egy év kihagyással 22 éven át vezetett és tett sikeressé. A helyére érkező Jimmy Fallonnal a csatorna a fiatalabb korosztálynak kedvezne. A váltás több adóra és műsorra is komolyan kihathat.

Azt, hogy Leno szerződése jövőre lejár már korábban is lehetett tudni, de sokáig kérdéses volt, hogy az előző évekhez hasonlóan Leno mennyire ragaszkodik a neki évente járó 15 millió dollárhoz és aláír-e egy évet, illetve az is, hogy az NBC tényleg vele képzeli-e el a jövőt. A csatorna és a műsorvezető viszonya először 2009-ben romlott meg, akkor az NBC főnöke Conan O'Brient ültette be a Tonight Show-ba, de ez a kísérlet egy évet sem élt meg, és Leno 2010-ben ismét megszokott íróasztala mögött üldögélhetett. (Erről a botrányról keretes írásunkban írunk bővebben.)

Az egyik fiatalít

A nyugalom egészen addig tartott, míg a talkshow-k addig kétszemélyes piacára be nem lépett az ABC, és szépen fel nem rúgta a homokozó két végében gondosan építgetett homokvárakat. A Tonight Show (NBC) és a Late Show (CBS) 11:35-ös kezdettel szépen megosztozott az ilyen műsorok iránt érdeklődő közönségen hosszú éveken át, hol az egyiket nézték jobban, hol a másikat, a Tonight Show viszont általában a fiatalabbak körében jobb nézettséget hozott, amire a CBS és a Late Show-t vezető Dave Letterman is féltékeny volt, és hogy még szebb legyen a rivalizálás, Leno és Letterman évek óta közismerten rossz viszonyban vannak.

Dave Letterman
Dave Letterman
Fotó: Cbs Photo Archive

Amikor az ABC idén januárban egy órával előrébb hozta az addig 12:35-kor kezdődő Jimmy Kimmel Live! című talkshow-ját, nyíltan nekiment a két intézménynek. Ettől mindkét tévénél megszólaltak a vészcsengők. Az amerikai késő esti műsorsáv most ugyanis úgy néz ki, hogy 11:35-től 12:35-ig már hárman osztozkodnak ugyanazon a tortán, aminek a krémjét (a 18-49-es kereskedelmi célcsoportot) a Lenónál és Lettermannál majdnem húsz évvel fiatalabb és sokkal lendületesebb Kimmel kanalazza ki, legalábbis hosszú távon.

Conan vs. Leno

Az NBC már 2009-ben megpróbálkozott a fiatalítással, és az akkor lejáró szerződésű Lenót elbúcsúztatták, a Tonight Show-t pedig átadták az akkor 46 éves Conan O'Briennek, aki szarkasztikus, de kissé közönséges humorával a Tonight Show-t követő Late Night-ot vezette 1993-tól kezdve. O'Brien saját bevallása szerint már gyermekkora óta arról álmodozott, hogy a műsort 25 éven át vezető Carson nyomdokaiba lépjen, arra viszont biztos nem gondolt, hogy mindössze nyolc hónapot él meg a műsor élén. Az NBC ugyanis nem akarta végleg elveszíteni Lenót, és a szokásokkal ellentétben főműsoridőben, este tíztól kapott egyórás show-t, aminek nézettsége a várakozásoknak megfelelően katasztrofálisan alakult.

Az évtizedek óta működő műsorstruktúrát (este 8-11-ig sorozatok és reality műsorok mennek a tévében, utána hírműsor, majd jön a talkshow) felborító kezdeményezés bukása után, 2010 januárjában Ben Silverman, az NBC akkori vezetője úgy döntött, hogy Leno új műsorát este 11-re teszi, a Tonight Show pedig éjfélkor kezdődne. Ebbe O'Brien természetesen nem ment bele és felbontotta a szerződését. 2010 novemberében a TBS nevű kábeladón indította el saját talkshow-ját Conan címen, amiben természetesen elég sokszor beszól egykori munkaadóinak és Jay Lenónak is. A műsor 4,5 milliós nézettséggel indított, de hamar beállt átlagosan 750 000 nézőre, amivel a két nagy talkshow igazi konkurenciájának nemigen tekinthető.

A nézettség viszont nagy úr, így az NBC nem halogathatta tovább a döntést, és nem hosszabbítják meg Leno jövő tavasszal lejáró szerződését. Ehhez maga a műsorvezető is hathatós segítséget nyújtott azzal, hogy az elmúlt egy hónapban szinte naponta kutyázta műsorában kenyéradó gazdáit. Az NBC nézettsége tagadhatatlanul tré, a múlt héten visszatérő The Voice című tehetségkutató előtt a spanyol Univision is rendszeresen verte már, ami iszonyú nagy égés annak a csatornának, ami ősszel még vezette a nézettségi listákat. Leno az NBC kínlódását nyilvánosan kiröhögte, és folyamatosan gúnyolta a tévét, mire a főnökei figyelmeztették, hogy ennek nem lesz jó vége. Leno erre egy olyan viccel felelt (másnap esti nyitó monológjában), amiben tulajdonképpen alattomos gyilkosoknak minősítette feletteseit.

Tetszett volna nem beszólni

A döntést így meghozni már nem is volt olyan nehéz. Leno nem tölti ki szerződését, hanem a jövő februári téli olimpia után lelép - mindezt 15 millió dollárért cserébe, azaz megkapja egész éves fizetését végkielégítésnek, csak menjen. A helyére a most éppen a Late Night című NBC-talkshow-t vezető Jimmy Fallon érkezik, akinek műsora jelenleg a Tonight Show után, hajnal fél egytől látható. Fallon 38 éves, azaz még Kimmelnél is fiatalabb (Leno 62, Letterman 65) és humora szintén inkább a fiatal korosztálynak befogadhatóbb, amivel viszont az NBC már bukott egyet - Conan O'Brien 2009-ben túl szélsőséges volt a nézőinek.

Jimmy Fallon
Jimmy Fallon
Fotó: Nbc

Fallon a Saturday Night Live című varietéműsorban tűnt fel a tévében, előtte stand-up komikus volt. Műsoraiban előszeretettel énekelt és gitározott, ezt a tehetségét a Saturday Night Live-ban is kamatoztatta. A műsor után filmezett, de igazán sikeres nem volt soha, viszont az NBC-nek pont kapóra jött akkor, amikor Conan O'Brien 2010-ben lelépett a csatornától. Műsorát a kritikusok és a nézők egyaránt szeretik, az NBC döntése ennek és fiatal korának tudatában érthető és logikus: a Jimmy Kimmel felé tendáló 18-49-es korosztálynak nyújtanak alternatívát.

Dőlnek a dominók

Seth Meyers
Seth Meyers
Fotó: Larry Marano

Van ám ennek a szerződésnek egy másik oldala is. Leno és Fallon elmozdításával beindul a dominó-effektus, ami akár három tévéadót és öt műsort is érinthet, nem is kis mértékben. Az NBC-nél meg kell találni Fallon helyettesét, aki vélhetően az a Seth Meyers lesz, aki most még a Saturday Night Live-ban látható - abban a műsorban, aminek ugyanaz a Lorne Michaels az executive producere, aki a Late Night-ot is készíti, és aki Leno távozásával a Tonight Show-t is megkaparintotta. A műsor ugyanis költözik: Lenóval még Kaliforniából, a Universal burbanki stúdiójából jelentkezett, Fallon viszont már New Yorkból fog. Meyers távozásával viszont a Saturday Night Live-ba is kell majd valakit találni, aki a heti műsor egyik legfontosabb szegmensét, a hírek szarkasztikus-cinikus feldolgozását végző Weekend Update-et vezetheti.

Az NBC lépése a CBS-t is befolyásolhatja, hiszen fiatalítani nekik is muszáj, ráadásul Dave Letterman szerződése 2014-ben lejár. A csatornának viszont nincs olyan fiatal arca, akire bátran rá lehetne bízni a vezető esti talkshow-t - a Late Late Show-t vezető Craig Ferguson hiába az egyik legviccesebb tévés jelenleg, humora és személyisége túl megosztó, a CBS főleg idősebb korosztályból összetevődő nézőközönségének túl drasztikus váltás lenne.

Stewart - Letterman csere is lehet

A megoldás a Daily Show mellől elhozni Jon Stewartot, aki ugyan már 50 éves, de így is fiatalabb Lettermannál, humora pedig van annyira merész, (de nem közönséges) hogy a CBS-nél még ne verje ki a biztosítékot, de a fiatalokat érdekelje. Az ő átigazolása egyszerű lenne, a Daily Show-t vetítő Comedy Central a CBS tulajdona. Letterman egyelőre hallgat, és nem beszél a szerződéshosszabbításról. Vélhetően azt mindenképpen kivárja, hogy Leno felálljon a Tonight Show-ból, és majd csak akkor dönt a jövőjéről, de hogy nem ő fog hamarabb kiszállni a saját műsorából, arra mérget veszünk.

Jimmy Kimmel
Jimmy Kimmel
Fotó: Randy Holmes

A játszma itt még korántsem ér véget, mert Lenóra sok mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy nem szeret dolgozni. Imádja a tévét, a reflektorfényt, és nehezen elképzelhető, hogy jővő ősszel nem egy újabb talkshow műsorvezetőjeként tér vissza. Az esély megvan rá, hiszen a Fox-nak például nincs talkshow-ja, és korábban O'Brient és Kimmelt is megkeresték egy ajánlattal. Izgalmas hónapok előtt áll az amerikai tévés piac, az biztos.