Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Morvai miatt vizsgálat indult a közmédiában

2013.04.11. 21:14
Morvai Krisztina, a Jobbik EP-képviselőjét először behívták az m1 Ma Reggel című műsorába interjúalanynak, majd "felsőbb utasításra" lemondták azt, mondván túl sok a jobbikos megszólaló a köztévében. Az MTVA belső vizsgálatot indított az ügyben.

Morvai Krisztina Cenzúra a köztévében (?) címmel nyílt levelet írt Medveczky Balázsnak, az MTV Zrt. vezérigazgatójának, amelyben egy vele megtörtént eset kapcsán azt szerette volna megtudni, hogy le van-e tiltva a köztévében.

Mint a honlapján szerdán közzétett levelében írta, "miután az elmúlt félévben emlékezetem szerint egyáltalán nem kaptam szereplési lehetőséget a közszolgálati televízióban, kb. két héttel ezelőtt felhívott a Ma Reggel című műsor szerkesztője, s arról tájékoztatott, hogy meg szeretnének hívni az e heti hétfői műsorba. A velem tervezett beszélgetés témájaként a Leányfalun két gyermeket halálra gázoló ír Tobin ügyével kapcsolatos fejlemények értékelését, elemzését jelölte meg". A Jobbik EP-képviselője elfogadta a felkérést, mivel - mint írja - ő volt az első, aki az Európai Parlament és az Európai Bizottság elé vitte az ügyet.

Morvai beszámolója szerint "a szerkesztő ígéretéhez híven április 5-én, pénteken délelőtt megerősítette a meghívást, egyezettük a pontos érkezési és kezdési időpontot. Ezt követően néhány órával azonban olyan telefonhívást kaptam, amelyről azt gondoltam, hogy a Kádár-rendszer óta nemigen fordulhat elő. Egy másik szerkesztő felhívott, s közölte, hogy „felsőbb utasításra kénytelen lemondani a meghívásomat”. Érdeklődésemre tájékoztatott, hogy a „felsőbb utasítás” szerint mostanában „túl sok jobbikos szerepelt a televízióban.”

Az EP-képviselő azt írja, hogy "emberi jogokkal foglalkozó jogászként ez a párbeszéd sokkolóan hatott rám – a szólásszabadság és a cenzúra tilalma összefüggésében. Politikusként pedig azért rökönyödtem meg, hogy miféle „pártokrácia” működik abban az országban, ahol a leginkább szakmai jellegű kérdésben sem tudnak elvonatkoztatni attól, hogy a meghívott szakértő történetesen egy ellenzéki párt listáján jutott be az Európai Parlamentbe".

Morvai Medveczky Balázsnak címzett nyílt levelében azt kérdezte a vezérigazgatótól, hogy "számíthatok-e arra, hogy európai parlamenti képviselői munkámról időről időre tájékoztathatom a nyilvánosságot, avagy gyakorlatilag „le vagyok tiltva a képernyőről”. Amennyiben ez utóbbi a helyzet, kérem, szíveskedjék megosztani velem ennek okát".

A Jobbik EP-képviselőjének nyílt levelében leírtakkal kapcsolatban hivatalos reagálást kértünk az MTVA sajtóosztályától, ahol először azt a választ kaptuk, hogy nem nekik címezték a levelet. Majd miután felhívtuk a figyelmüket arra, hogy az évek óta Brüsszelben dolgozó Morvai Krisztina valószínűleg nem tud róla, hogy az MTV Zrt. már nem gyárt műsorokat, csak megrendeli azokat az MTVA-tól, csak egy szűkszavú választ kaptunk, mely szerint "Morvai Krisztina levele kapcsán azonnal belső vizsgálatot rendeltünk el".