Csődbe ment a dapd hírügynökség

2013.04.11. 20:38
Fizetésképtelenséget jelentett a német dapd hírügynökség, a csődbe jutott médiavállalkozás csütörtökön délután öt órakor beszüntette adását.

Mint Petra Hilgers felszámoló biztos délután Münchenben bejelentette, a dapd szanálását célzó tárgyalások kudarcba fulladtak. A hónapok óta fizetési nehézségekkel küzdő ügynökség megmentéséhez fűzött utolsó remény is szertefoszlott, miután a mentsvárnak tekintett Ria Novosztyi orosz hírügynökség csütörtökig nem tett egyértelmű ajánlatot. Hírek szerint az orosz társaság részvényeseinek többsége vonakodott beszállni a dapd veszteségeinek kiegyenlítésébe.

A Német Újságíró Szövetség (DJV) elnöke katasztrófának nevezte Hilgers bejelentését. Michael Konken emlékeztetett, hogy a Financial Times Deutschland (a brit üzleti lap német változata) tavaly decemberi megszűnése után már a második nagy médiavállalkozás szűnik meg Németországban. A dapd 175 munkatársat foglalkoztat, ők április hónapra fizetés helyett már csak úgynevezett felszámolási pénzt kapnak. Cornelia Hass, a német újságíró-szakszervezet (dju) elnöke szerint a csőd elkerülhető lett volna, ha a hírügynökség nem "pénzügyi szerencsejátékosok kezébe" került volna.

Az 1971-ben ddp néven alapított ügynökség az amerikai UPI német szolgálatából jött létre. A két német állam egyesülése után fuzionált az NDK hírügynökségével, az ADN-nel, majd 2009-ben átvette az AP hírügynökség német nyelvű szolgálatát. Ekkor lett a neve dapd.

A négy évvel ezelőtt az ügynökségbe sok pénzzel betársuló két befektető, Peter Löw és Martin Vorderwülbecke nagyralátó terveket hangoztatott. Egyebek között célul tűzték ki a piacvezető német hírügynökség, a dpa "lekörözését". Ez azonban nem sikerült, dacára agresszív üzletpolitikájuknak. Egy idő után a két menedzser nem volt hajlandó finanszírozni a dapd növekvő veszteségeit: idén januárban mindketten kiszálltak a cégből, ami már előrevetítette a csőd árnyékát.

Németországban ritkul a hírügynökségek mezőnye. Néhány éve még öt szereplő volt a ringben, már csupán három ügynökség nyújt német nyelvű hírszolgáltatást: az AFP, a dpa és a Reuters. Ugyanakkor mindannyian érzik azokat a problémákat, amelyek az újságokat (fő előfizetőiket) is szorongatják: a példányszámok folyamatosan csökkennek, miközben erősödik az online médiumok konkurenciája.

Tavaly ősszel jelentett fizetésképtelenséget a nagy múltú Frankfurter Rundschau napilap, amely annak köszönhetően kerülte el a csődöt, hogy vetélytársa, a Frankfurter Allgemeine Zeitung átvette. Ennek az ára azonban drasztikus "karcsúsítás" volt.