Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csődbe ment a dapd hírügynökség

2013.04.11. 20:38
Fizetésképtelenséget jelentett a német dapd hírügynökség, a csődbe jutott médiavállalkozás csütörtökön délután öt órakor beszüntette adását.

Mint Petra Hilgers felszámoló biztos délután Münchenben bejelentette, a dapd szanálását célzó tárgyalások kudarcba fulladtak. A hónapok óta fizetési nehézségekkel küzdő ügynökség megmentéséhez fűzött utolsó remény is szertefoszlott, miután a mentsvárnak tekintett Ria Novosztyi orosz hírügynökség csütörtökig nem tett egyértelmű ajánlatot. Hírek szerint az orosz társaság részvényeseinek többsége vonakodott beszállni a dapd veszteségeinek kiegyenlítésébe.

A Német Újságíró Szövetség (DJV) elnöke katasztrófának nevezte Hilgers bejelentését. Michael Konken emlékeztetett, hogy a Financial Times Deutschland (a brit üzleti lap német változata) tavaly decemberi megszűnése után már a második nagy médiavállalkozás szűnik meg Németországban. A dapd 175 munkatársat foglalkoztat, ők április hónapra fizetés helyett már csak úgynevezett felszámolási pénzt kapnak. Cornelia Hass, a német újságíró-szakszervezet (dju) elnöke szerint a csőd elkerülhető lett volna, ha a hírügynökség nem "pénzügyi szerencsejátékosok kezébe" került volna.

Az 1971-ben ddp néven alapított ügynökség az amerikai UPI német szolgálatából jött létre. A két német állam egyesülése után fuzionált az NDK hírügynökségével, az ADN-nel, majd 2009-ben átvette az AP hírügynökség német nyelvű szolgálatát. Ekkor lett a neve dapd.

A négy évvel ezelőtt az ügynökségbe sok pénzzel betársuló két befektető, Peter Löw és Martin Vorderwülbecke nagyralátó terveket hangoztatott. Egyebek között célul tűzték ki a piacvezető német hírügynökség, a dpa "lekörözését". Ez azonban nem sikerült, dacára agresszív üzletpolitikájuknak. Egy idő után a két menedzser nem volt hajlandó finanszírozni a dapd növekvő veszteségeit: idén januárban mindketten kiszálltak a cégből, ami már előrevetítette a csőd árnyékát.

Németországban ritkul a hírügynökségek mezőnye. Néhány éve még öt szereplő volt a ringben, már csupán három ügynökség nyújt német nyelvű hírszolgáltatást: az AFP, a dpa és a Reuters. Ugyanakkor mindannyian érzik azokat a problémákat, amelyek az újságokat (fő előfizetőiket) is szorongatják: a példányszámok folyamatosan csökkennek, miközben erősödik az online médiumok konkurenciája.

Tavaly ősszel jelentett fizetésképtelenséget a nagy múltú Frankfurter Rundschau napilap, amely annak köszönhetően kerülte el a csődöt, hogy vetélytársa, a Frankfurter Allgemeine Zeitung átvette. Ennek az ára azonban drasztikus "karcsúsítás" volt.