no

1,5 milliót perelt el Árpa Attila a Borstól

2013.04.12. 11:34
A becsületsértési büntetőper után a személyiségi jogi pert is megnyerte Árpa Attila az őt lefaszfejező Bors ellen: a Die Hard 5 forgatását bemutató újságírót 1,5 millió forint megfizetésére és nyilvános bocsánatkérésre kötelezte a bíróság.

A bulvárlap még május 18-án, a Die Hard - Drágább, mint az életed budapesti forgatása idején egy névtelen stábtagra hivatkozva írt arról, hogya 42 éves színész-producer „tolakodik az ebédnél, és Bruce Willisnek képzeli magát, nem vegyül a többi statisztával" valamint hogy "Árpa egy f.szfej – árulta el egy stábtag".

"A büntető után a polgári pert is megnyertük a Borsban rólam hazugságokat és alpáriságokat író kislány és annak felelős szerkesztője ellen. És még mindig nincsen vége! – írta ki a Facebook oldalára a Fasangartenben tartózkodó Árpa Attila - Ha ez a kislány csak egy olyan sort ír ami valakinek szemet szúr, na akkor lesz nagy bajban. Kedves Celeb ismerőseim! Ha tehát Sz. Bianka (vagy "Sz.B." de gyávaságát ismerve kedvenc álneve a "munkatársunktól") nevét látjátok egy cikk mellett a Borsban, és nem tetszik Nektek, szóljatok. A perben nyert összegből én állom a jogi képviselet költségeit. Persze bárki más is jelezhet, ha valamit talál ezzel kapcsolatban. Aki szarban turkál, nyelje is le!"

A Nr. 1 feliratú kitűzőt viselő, gépfegyveres Árpa Attila-karikatúrával kiegészített cikk miatt Árpa indítványára indult magánvádas büntetőügy, mivel a színész-producer úgy ítélte, hogy a Bors által a címben is használt kifejezés becsületsértő – nyilatkozta korábban az Indexnek Árpa ügyvédje, Andrási Gergely. A becsületsértési ügy két vádlottja az előző tárgyaláson elismerte a bűnösségét, és vállalták a jogkövetkezményeket. A bíróság próbára bocsátotta őket, ami azt jelenti, hogy most nem szabtak ki rájuk büntetést, de ha a próba ideje alatt büntetőügyben ismét jogerős ítéletet szabnak ki velük szemben, akkor azt pótlólag megteszi a bíróság. Mivel sem Árpa Attila, sem a Bors munkatársai nem fellebbeztek, az ítélet azonnal jogerőre emelkedett.

A magánvádas büntetőügy Árpa indítványára indult, mivel a színész-producer úgy ítélte, hogy a Bors által a címben is használt kifejezés becsületsértő – nyilatkozta az Indexnek Árpa ügyvédje, Andrási Gergely. A becsületsértési ügyekben szűkebb a mérlegelés köre, mint a személyiségi jogi polgári perekben: a bíróság nem vizsgálja, hogy vélemény- vagy tényközlésről van-e szó, csak azt, hogy a kifogásolt kifejezés gyalázkodó, az emberi méltóságot sértő-e.

Árpa és az ügyvédei (a magánvádas büntetőügyben Andrási Gergely, a személyiségi jogi perben Hegedűs László képviseli) a Bors eljárását megengedhetetlennek, kiemelkedő jelentőségűnek és példátlannak tartják.

A TASZ szerint Árpának tűrnie kellene

Van azonban olyan vélemény is, hogy a közszereplők az utca emberénél kevésbé védettek a nyilvános kritikától, többet kell tűrniük, ezért a Bors újságíróinak nem kellett volna felemelt kézzel elfogadniuk az elsőfokú bíróság ítéletét. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) álláspontjaiból az a vélemény körvonalazódik, hogy a választott tisztviselők és a közhatalom gyakorlói mellett az Árpához hasonló közéleti személyiségek, hírességek is közszereplőnek számítanak, hiszen saját döntésükből kifolyólag kerültek reflektorfénybe.

“Árpa Attila megosztó figura, aki nagyon aktívan használja a közszerepléssel járó lehetőségeket, rengetegszer szerepel a pletykalapokban, ezért ennyi kritikát mindenképpen el kell tűrnie„ – mondja Simon Éva, a TASZ ügyvivője. Az újságírók megbüntetését semmiképpen nem tartja arányosnak: szerinte fellebbezniük kellett volna, és ha az ítélet nem változik, alkotmányjogi panasszal fordulhattak volna az Alkotmánybírósághoz.