Erzsébet
1 °C
4 °C

1,5 milliót perelt el Árpa Attila a Borstól

2013.04.12. 11:34
A becsületsértési büntetőper után a személyiségi jogi pert is megnyerte Árpa Attila az őt lefaszfejező Bors ellen: a Die Hard 5 forgatását bemutató újságírót 1,5 millió forint megfizetésére és nyilvános bocsánatkérésre kötelezte a bíróság.

A bulvárlap még május 18-án, a Die Hard - Drágább, mint az életed budapesti forgatása idején egy névtelen stábtagra hivatkozva írt arról, hogya 42 éves színész-producer „tolakodik az ebédnél, és Bruce Willisnek képzeli magát, nem vegyül a többi statisztával" valamint hogy "Árpa egy f.szfej – árulta el egy stábtag".

"A büntető után a polgári pert is megnyertük a Borsban rólam hazugságokat és alpáriságokat író kislány és annak felelős szerkesztője ellen. És még mindig nincsen vége! – írta ki a Facebook oldalára a Fasangartenben tartózkodó Árpa Attila - Ha ez a kislány csak egy olyan sort ír ami valakinek szemet szúr, na akkor lesz nagy bajban. Kedves Celeb ismerőseim! Ha tehát Sz. Bianka (vagy "Sz.B." de gyávaságát ismerve kedvenc álneve a "munkatársunktól") nevét látjátok egy cikk mellett a Borsban, és nem tetszik Nektek, szóljatok. A perben nyert összegből én állom a jogi képviselet költségeit. Persze bárki más is jelezhet, ha valamit talál ezzel kapcsolatban. Aki szarban turkál, nyelje is le!"

A Nr. 1 feliratú kitűzőt viselő, gépfegyveres Árpa Attila-karikatúrával kiegészített cikk miatt Árpa indítványára indult magánvádas büntetőügy, mivel a színész-producer úgy ítélte, hogy a Bors által a címben is használt kifejezés becsületsértő – nyilatkozta korábban az Indexnek Árpa ügyvédje, Andrási Gergely. A becsületsértési ügy két vádlottja az előző tárgyaláson elismerte a bűnösségét, és vállalták a jogkövetkezményeket. A bíróság próbára bocsátotta őket, ami azt jelenti, hogy most nem szabtak ki rájuk büntetést, de ha a próba ideje alatt büntetőügyben ismét jogerős ítéletet szabnak ki velük szemben, akkor azt pótlólag megteszi a bíróság. Mivel sem Árpa Attila, sem a Bors munkatársai nem fellebbeztek, az ítélet azonnal jogerőre emelkedett.

A magánvádas büntetőügy Árpa indítványára indult, mivel a színész-producer úgy ítélte, hogy a Bors által a címben is használt kifejezés becsületsértő – nyilatkozta az Indexnek Árpa ügyvédje, Andrási Gergely. A becsületsértési ügyekben szűkebb a mérlegelés köre, mint a személyiségi jogi polgári perekben: a bíróság nem vizsgálja, hogy vélemény- vagy tényközlésről van-e szó, csak azt, hogy a kifogásolt kifejezés gyalázkodó, az emberi méltóságot sértő-e.

Árpa és az ügyvédei (a magánvádas büntetőügyben Andrási Gergely, a személyiségi jogi perben Hegedűs László képviseli) a Bors eljárását megengedhetetlennek, kiemelkedő jelentőségűnek és példátlannak tartják.

A TASZ szerint Árpának tűrnie kellene

Van azonban olyan vélemény is, hogy a közszereplők az utca emberénél kevésbé védettek a nyilvános kritikától, többet kell tűrniük, ezért a Bors újságíróinak nem kellett volna felemelt kézzel elfogadniuk az elsőfokú bíróság ítéletét. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) álláspontjaiból az a vélemény körvonalazódik, hogy a választott tisztviselők és a közhatalom gyakorlói mellett az Árpához hasonló közéleti személyiségek, hírességek is közszereplőnek számítanak, hiszen saját döntésükből kifolyólag kerültek reflektorfénybe.

“Árpa Attila megosztó figura, aki nagyon aktívan használja a közszerepléssel járó lehetőségeket, rengetegszer szerepel a pletykalapokban, ezért ennyi kritikát mindenképpen el kell tűrnie„ – mondja Simon Éva, a TASZ ügyvivője. Az újságírók megbüntetését semmiképpen nem tartja arányosnak: szerinte fellebbezniük kellett volna, és ha az ítélet nem változik, alkotmányjogi panasszal fordulhattak volna az Alkotmánybírósághoz.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?