István, Vajk
18 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

A közösségi média Bostonban is gyorsabb volt a tévénél

2013.04.16. 22:06
Az amerikai média villámgyorsan reagált a keleti parti idő szerint hétfőn kora délután, Bostonban robbant két pokolgép hírére, mégis úgy tűnik, hogy a hagyományos (hír)televíziózás nem tudja felvenni a versenyt az internettel és a közösségi oldalakkal.

A robbanások hírére a nagy amerikai országos tévék, azaz a CBS, az ABC, a Fox és az NBC is megszakította műsorát, és óránként jelentkeztek különkiadásokkal a helyszínről. Az esti műsorsávot viszont csak az NBC alakította át, és tolt be egy hírműsort a Revolution című posztapokaliptikus sorozat új epizódja helyére, a többi adó a megszokott műsorokat sugározta.

Majdnem elég gyors a tévé

A hírtelevíziók (MSNBC, CNN, Fox News) értelemszerűen csak ezzel az eseménnyel foglalkoztak, szerencsére nem pártvonalon kommunikálva (a Fox News hírhedten Obama-ellenes például) és menten a kormány felelősségét keresve, hanem őszinte megrendüléssel és együttérzéssel tolmácsolva az eseményeket. A hírtévék stábjait, köztük Anderson Coopert (CNN) azonnal a helyszínre irányították, ahonnan a CNN húszfős stábbal közvetít azóta is.

A televíziók a The Daily Beast elemzése szerint gyorsan reagáltak az eseményekre, de így sem vehették fel a versenyt a Twitterrel, ahol tíz perccel hamarabb jelentek meg az első beszámolók a robbanásokról, mint a leggyorsabb hagyományos médiumban. A helyszíni beszámolók, a szemtanúk képei, Twitter-üzenetei és Facebook-bejegyzései fényében viszont szembetűnő volt, hogy jelenlegi formájában milyen korlátok közé szorítva működik a tévés hírszolgáltatás.

Az amerikai tévék és BBC News is csak egyet tehetett: a helyszíni stábok rögzítette felvételeket adták le szinte folyamatosan, viszont ez azzal járt, hogy aki a képernyő előtt követte az eseményeket, nagyjából félóránként láthatta ugyanazokat a képsorokat, márpedig közmondásosan felgyorsult, hírérzékeny és híréhes világunkban ez már nem szolgálja ki a fogyasztói igényeket.

A Twitter viszont még gyorsabb

A tévések igyekeztek frissek lenni és minden bejelentkezésben újabb infókkal álltak elő - ezek vagy helyszíni megszólalóktól, vagy szakértőktől származtak. Míg a Twitter és a Facebook nagy előnye a személyes jelleg, az, hogy az érintettek számoltak be olyan eseményekről, melyek az orruk előtt zajlottak.

A szemtanúk Twitterjeit a CNN, a Fox News és a BBC News is szemlézte, de az USA és Nagy-Britannia médiatörvényei miatt nagyon meg kellett gondolniuk, mi az, amit beolvashatnak, és mi az, amit nem - nem lehet egy olyan Facebook-bejegyzésre hiteles hírforrásként hivatkozni, ami egyedüliként közli, hogy “arab származású gyanúsítottat vittek el bilincsben a rendőrök.”

És ha már rendőrség: a bostoni rendfenntartó erők a Twitteren folyamatosan friss információkat tettek közzé (mi is bekötöttük a csatornájukat az Index2.hu-ra) a robbanás utáni helyzetről. A Twitter és a Facebook mellett a Google is beszállt az információ továbbításába, egyik keresőjükön a felhasználók megoszthatták egymással, mit tudnak egyes emberekről. Ha a helyszínen találkozunk valakivel, akkor felvihetjük annak adatait a szolgáltatásba, így ha rokonai keresik az illetőt, akkor kapnak róla információt.

A hazai példa: március 15.

A március 15-i hóarmageddon alatt a központi információszolgáltatás behalt, csak a Hír Tv tudott mit kezdeni a helyzettel és rendesen feldolgozni azt, hogy az ország több pontjén is ezrek rekedtek a hóban, vasúton, autóban vagy buszon. A közösségi média és az online híroldalak (köztük az Index és az Index2) folyamatosan tudósítottak az eseményekről, egy napra a Twitter és a Facebook vált Magyarország nem hivatalos közmédiumává. Nincs értelme összehasonlítani az amerikai tévék tízperces késését a köztévé bénázásával, mert akadt olyan hír (pl. egy Bp-Debrecen Intercity 13 órás útja) ami nemhogy nagy késéssel,  de sehogy nem került be a közszolgálati média hírfolyamába, ahol viszont arra volt idő, hogy a comment:com egyik újságíróját leköcsögözzék.

A celebek a közösségi hálón rendültek meg

Az amerikai celebvilág is a Twitteren és a Facebookon nyilvánított részvétet, Justin Timberlake-kel és Zoe Saldanával az élen, akiket hamarosan követett szinte minden színész, tévés műsorvezető és zenész is. Eva Longoria (Született feleségek) azt twittelte, hogy Isten a sebesültekkel van, Alicia Keys megrázva pötyögte be 140 karakteres üzenetét.

Patton Oswalt komikus a Facebookon a részvétnyilvánításon túl azt emelte ki, hogy az emberiségbe vetett hite a 9/11-es terrorcselekményeknél szállt el, de tegnap akkor tért vissza, amikor a robbanás után a tévéfelvételeken jól látható volt, ahogy az emberek nem menekülnek a helyszíntől, hanem rohannak segíteni. A legszomorúbb üzeneteket a bostoni születésű sztárok tették közzé, Ben Affleck, John Krasinski és Dane Cook megrendülten üzent szülővárosának.

A késő esti talkshow-k műsorvezetői közül Craig Ferguson (CBS) nyitómonológja dühös volt, “elegem van már ebből”, fakadt ki. “Nekem az a dolgom, hogy vicceseket mondjak, és úgy tegyek, mint aki elfelejtette az egészet. Iszonyú düh van bennem, és nem vagyok elég jó színész ahhoz, hogy ezt leplezni tudjam.”

Jimmy Kimmel (ABC) az egész tragédia értelmetlenségéről beszélt, Conan O'Brien (TBS) pedig saját érintettsége révén (Bostonban nőtt fel) hosszabban és érzelmesebben beszélt a robbanásról, majd megjegyezte, hogy az ő feladata, hogy szórakoztasson, és ennek eleget kíván tenni még úgy is, hogy belül sír.