Csúszik a magyar Euronews indulása

2013.04.18. 11:08 Módosítva: 2013.04.18. 14:58
Bár korábban még áprilisról beszéltek, legkorábban május elején indul csak a Euronews magyar adása. Jelenleg még csak a magyar hangcsatorna technikai tesztje folyik.

  A magyar Euronews indulását decemberben jelentette be Michael Peters, az európai nemzetközi hírtelevízió elnöke, az adó magyarországi vezetőjét viszont csak hosszú kiválasztási procedura után február közepén találták meg Kert Attila, a TV2 és az MTV egykori hírigazgatója személyében.

A korábban bejelentett áprilisi indulás feltehetően ezért csúszik, a sat-tv-radio.hu értesülései szerint jelenleg a Euronews magyar hangcsatornájának tesztje folyik, az éles hang pedig csak május elejére várható. A csatorna a 37 fős magyar stábbal így várhatóan szintén csak májusban kezd el saját anyagokat gyártani a hírcsatornán.

A Euronews ma angolul és németül 790 ezer háztartásban érhető el, a 24 órás hírcsatorna mindenhova ugyanazt a tartalmat sugározza, a magyar adás elindítása után azonban többségbe kerülhetnek a magyar vonatkozású hírek. A magyar adás elindítása azonban nemcsak a magyaroknak kedvez majd, hanem egyben azt is jelenti, hogy a Magyarországról szóló hírek nagyobb arányban szerepeljenek majd a Euronews teljes kínálatában.

A Euronews magyar csatornája hozzávetőleg évi 3-3,5 millió euróból működik, aminek jelentős részét az Európai Bizottság állja majd - nyilatkozta decemberben a Kreatív Online kérdésére Michael Peters. A bizottság az európai szabályozás miatt csak 15 hónapra írt alá szerződést a Euronews-zal, ami Peters szerint évente meghosszabbítható lesz, ugyanakkor törekedni fognak arra, hogy a vállalkozás minél előbb önfenntartóvá váljon.