Etelka, Aletta
-3 °C
1 °C

A bostoni hajtóvadászat is a közösségi médiáról szól

2013.04.19. 17:57
A hírtévék most igazoltan maradtak le az eseményekről, hiszen a bostoni maratonon robbantó merénylők után indított rendőri akció közelébe sem engedték a kamerákat. Az internet népe azonban találékony, és ha valamit mindenképpen tudni akar, azt meg is tudja.

Egy férfit lelőttek, egy másikat órákon át üldöztek a bostoni rendőrök ottani idő szerint tegnap este és éjjel, és még mindig nincs vége az üldözésnek. Miközben a hagyományos hírcsatornák csak kósza információkat és órákkal korábbi, a  tévés bejelentésre már elavult hírekkel jelentkeztek, a Twitternek és a Ustreamnek köszönhetően mindenki, akinek van élő internetkapcsolata, szinte élőben követhette végig a csecsen testvérpár után folytatott hajóvadászatot.

Azt már a bostoni maraton alatt történt robbantás után is megírtuk, hogy a közösségi hírszolgáltatás gyorsaságával a tévék nem tudták felvenni a versenyt, tíz-húszperces lemaradásban voltak, és emiatt olyan információkat is lehoztak, amelyek forrását nem volt idejük leellenőrizni. A Twitteren eközben másodpercenként záporoztak a hírek, és ha valami kamunak bizonyult, általában azonnal akadt valaki, aki megcáfolta a rémhírt.

A tegnap esti események alatt mindez kiegészült egy újabb elemmel, a rendőrségi rádióforgalmazással, amit ugyan már régóta lehallgatnak az emberek (az amerikai filmekben általában kétes hírű újságírók és magándetektívek), de arra nem nagyon került sor, hogy valaki a Ustreamen kereszetül élő egyenes adásban közvetítse a hallottakat. A vaskos bostoni akcentus miatt persze elég nehéz volt nyomon követni az eseményeket, viszont aki a rádióban mondottakat nem értette, a Twitteren vagy a reddit.com-on szöveges formában is megkapta a híreket.

A reddit.com többször le is állt a hatalmas terhelés illetve egy ún. túlterheléses támadás miatt, de a Twitter állta a sarat. Azt, hogy a hírtévék miért nem vették a lapot, és használták gyakrabban információforrásnak a közösségi médiát és az internetet nem tudni, de ha így tettek volna, akkor nem fordult volna elő, hogy a CNN egy meztelenül futó férfit még akkor is gyanúsítottnak nevez, amikor a rendőrség már rég tisztázta, sőt, el is engedte.

Az ad hoc közvetítésbe beszállt az Anonymous is, ők a Twitteren posztoltak érdekesebb információkat, de szintén a Twitteren terjedt el az akcióról készült egyik legjobb fotó is, amit az egyik felhasználó szó szerint az ablakából készített a szomszéd fáskamrájának tetején hasaló kommandósokról. Az információk pillanatok alatt felkerültek a Google Maps-re is, így aki nem hallgatta vagy olvasta az eseményeket, egy pillantással megtudhatta, melyik környéket (Watertown) kell elkerülni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!