Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A kereskedelmi tévét nem érdekli a belpolitika

2013.04.25. 08:36
A vezető hírműsorok több mint harmadában politikai hírek szerepeltek az év első három hónapjában. A legtöbb magyar vonatkozású hírről a Kossuth Rádió számolt be, a belpolitikai témájú hírek többsége szakpolitikai kérdéseket dolgozott fel. Hírműsorokat elemzett a Nézőpont Intézet.

A médiaműhely első alkalommal készítette el az M1, a Duna, a Kossuth Rádió, a TV2 és az RTL Klub esti főhíradóinak negyedéves elemzését, amelynek eredményeit Antal Zsolt, a műhely vezetője ismertette. Az elemzés során csaknem 9 ezer hírt vizsgáltak, ezek több mint 37 százaléka szólt belpolitikai kérdésekről. Ebben a tekintetben a Kossuth Rádió volt a legaktívabb, híreik csaknem 60 százaléka magyar vonatkozású volt, míg a legalacsonyabb a TV2-nél (13 százalék). Az M1-en az arány több mint 50, a Dunán 46, az RTL Klubon pedig 22 százalék volt.

A legtöbb tudósítást az RTL Klub tette közzé, míg a legkevesebbet a Duna, a legtöbb balesetről és bűnügyről szóló hírről pedig a TV2 számolt be, az összes hír 41 százalékában, de a leghosszabb híradót is ez a csatorna készítette. A közszolgálati csatornák hírei között a legnagyobb arányt a politikai hírek tették ki, míg a kereskedelmieken baleseti, bűnügyi hírek.

Az összesítés szerint egy hírben átlagosan valamivel több mint két szereplő álláspontja jelenik meg, ezen belül a kormányé 24 százalékban kapott helyet, a Fideszé több mint 10 százalékban, a KDNP-é 1,5, az MSZP-é 8 százalékban, míg a Jobbik aránya 3, a DK-é 1, az Együtt 2014-PM-é 2, az LMP-é pedig 2,6 százalék volt. A többit az önkormányzatok, külföldi szereplők, valamint szakértői vagy civil vélemények tették ki. A magyar vonatkozású hírekben a leggyakoribb téma szakpolitikai volt, valamint gazdaságpolitikai, önkormányzati, pártpolitikai, külpolitikai.

Az eredmények ismertetése után Kotroczó Róbert, az RTL Klub hírigazgatója arról számolt be, hogy szerkesztőik inkább a témák érdekességét nézik, mivel a nézők megtartása és új nézők szerzése a kereskedelmi tévék legnagyobb dilemmája. Ezért nem csak azt tekintik kihívásnak, hány témát forgatnak le, hanem azt is: le tudja-e kötni a nézőket.

György Bence, a TV2 aktuális műsorok vezető szerkesztője elmondta, hogy a hírműsorok a legsikeresebb műsoraik közé tartoznak. Hozzátette, törvényi kötelezettség nélkül is együttműködést kötöttek a katasztrófavédelemmel, hogy a fontos információkat eljuttassák a nézőkhöz.