Újabb bírság a TV2-nek

2013.05.03. 14:20
A Médiatanács 250 ezer forint bírságot szabott ki a burkolt reklám tilalmának megsértése miatt a Mokka egyik januári adása kapcsán.

A Médiatanács bejelentés alapján indított eljárást a TV2 2013. január 7-én sugárzott reggeli magazinjának Reklámtorta című műsorrésze miatt, amely az összehasonlító reklámokkal foglalkozott. Az adásban egy urológiai termék népszerűsítésére alkalmas információk hangzottak el úgy, hogy a reklámozási szándékot nyíltan nem vállalták. A Médiatanács szerint ezzel megtéveszthették a közönséget, mert a nézők a reklámcélokat szolgáló ismertetővel nem a szerkesztett tartalomtól elkülönítve találkoztak.

Figyelembe véve, hogy 2011 óta a Médiatanács már a nyolcadik alkalommal állapított meg burkolt reklám miatt törvénysértést a TV2 működése kapcsán, a testület eheti ülésén 250 ezer forint bírság megfizetésére kötelezte a csatornát.

Két hete a Médiatanács az RTL Klubot bírságolta 300 ezer forintra, termékmegjelenítés miatt. Az RTL Klub Törzsutas című műsorának több adásában ugyanis jogszabálysértő módon mutatták be az egyik óbudai cukrászdát. Az árukínálatot részletesen, aprólékosan felsorolták, és pontosan kiderült az üzlet elérhetősége is. Ezáltal a riport, akárcsak egy klasszikus reklám, alkalmas volt arra, hogy felkeltse a nézők érdeklődését a cukrászda termékei iránt.