NMHH-elnök: Orbán az Alkotmánybíróság segítségét kéri

2013.05.08. 12:22 Módosítva: 2013.05.08. 12:33
Lapinformációk szerint Lázár János kedd délután egyeztetett a szakmai szervezetekkel az NMHH elnöki posztjának kérdéséről. Elhangzott, hogy Orbán Viktor alkotmánybírósági állásfoglalást kért arról, hogy ha valaki a Magyar Postánál dolgozott, az hírközlési gyakorlatnak számít-e. A kérdés két embert érinthet.

A Népszabadság információi szerint a Miniszterelnökség illetékese, Lázár János kedden találkozott azokkal a szakmai szervezetekkel, akiket felkértek arra, hogy tegyenek javaslatot az elhunyt Szalai Annamária posztjára.

A médiahatóság elnökének jelölési procedurája azonban új kanyart vett, mivel a lap úgy tudja, hogy az egyeztetésen bejelentették, hogy a kormányzat - feltehetően Orbán Viktor megbízásából, akinek jelölési lehetősége van - alkotmánybírósági állásfoglalást kért arról, hogy ha valaki a Magyar Postánál dolgozott, az hírközlési gyakorlatnak számít-e. A médiatörvény szerint ugyanis az lehet a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság új elnöke, akinek felsőfokú jogi, társadalomtudományi vagy közgazdasági végzettsége van, és legalább ötéves gyakorlatot szerzett médiaszolgáltatások, sajtótermékek hatósági felügyeletében, illetve a hírközlési felügyeletnél, vagy elismert tudományos fokozattal, illetve legalább tízéves oktatói gyakorlattal rendelkezik a médiatudomány területén.

A Népszabadság szerint a lehetséges jelöltek között két olyan ember van, akinél ez a kérdés felmerülhet, egyikük Böröcz István, a közmédia vezérigazgatója, aki az első Orbán-kormány idején a Posta vezérigazgató-helyettese volt, másikuk, Kalmár István, a Nemzeti Hírközlési és Informatikai Tanács elnöke.

Az emasa.hu úgy tudja, hogy Lázár János a szakmai szervezetek képviselőinek elmondta, Orbán Viktor miniszterelnök azután küldi el jelölését a köztársasági elnöknek, hogy megismerte az Alkotmánybíróság elnökének jogértelmezését arról, hogy a milyen törvényes feltételeknek kell megfelelnie a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnökének.

Az eddig nyilvánosságra került jelölések szerint a MÚOSZ és öt civil szervezet Majtényi Lászlót, az ORTT egykori elnökét, a Magyarországi Tartalomszolgáltatók Egyesülete és a Magyar Katolikus Újságírók SzövetségeKoltay Andrást, a médiatanács tagját jelölte Szalai Annamária utódjául. De volt olyan szervezet is, amely Kaltenbach Jenő volt kisebbségi ombudsman, az LMP fővárosi frakcióvezetőjének jelölését szorgalmazta.

Orbán Viktor ugyan meghallgatja a szakmai szervezetek ajánlását, de végül olyan jelöltet is a kinevező, Áder János figyelmébe ajánlhat, akit nem támogatott a szervezetek többsége.