Ötmilliós büntetést kapott a Digi

2013.05.08. 11:39
Az NMHH ötmillió forintos büntetéssel sújtotta a DIGI Kft-t azért, mert az előfizetők értesítése nélkül, a vállalt határidő előtt, jogsértő módon távolította el a Discovery csatornáit programcsomagjaiból.

"Az elmúlt év végén sok DIGI-előfizető adott hangot felháborodásának amiatt, hogy szolgáltatójuk egyik napról a másikra eltávolította a kábel és a műholdas televíziós csomagokból a Discovery-csatornákat" - olvasható az NMHH oldalán. A hatóság az előfizetők védelmében indított vizsgálatot, mely során megállapította, hogy a Digi több szempontból sem a jogszabályoknak megfelelően járt el, ezért 5 millió forint pénzbírságot szabtak ki rá.

Mint az NMHH közleményében írja, "a szolgáltató nem tartotta be saját általános szerződési feltételeit (ÁSZF), amikor a Discovery-csatornákat az általa vállalt határidő előtt, előzetes értesítés nélkül kivette a programcsomagokból. Ezzel azok az előfizetők jártak rosszul, akik abban a hiszemben szerződtek a szolgáltatóval – akár több évre is –, hogy az általuk kedvelt csatornák legalább a szolgáltató által vállalt ideig biztosan a választott csomagban maradnak. Azzal pedig, hogy a változásról nem értesítette őket előre, megfosztotta az előfizetőket attól a lehetőségtől, hogy a változásra felkészüljenek, és még időben egy másik szolgáltatóra váltsanak. A szolgáltató emellett az NMHH irányában fennálló bejelentési kötelezettségének is késve tett eleget, mivel a programcsomag átalakítását a változtatások bevezetése előtt 30 nappal jeleznie kellett volna a hatóságnak".

A Digi tavaly november 20-án vette ki a Discovery Channelt kínálatából, helyére a History csatorna került. A szolgáltató arra hivatkozva vette ki a csatornákat, hogy a Discovery más hasonló televíziós csatornákhoz képest háromszor nagyobb díjakat szabott, mint írták, "nem tudjuk követni az 1 százalék akarja, 100 százalék fizet érte elvet". A szolgáltató szerint javasolták a Discovery csoportnak, hogy hozzanak létre egy csak Discovery csatornákból álló csomagot, amit az érdeklődők igényelhetnének, anélkül, hogy ez többletköltséget jelentene, a Disocvery azonban ezt nem fogadta el.

A UPC gyorsan lecsapott a piaci résre, decemberben az összes előfizetője számára elérhetővé tette a Discovery és az Aninal Planet mellett a főként nőkre pozícionált TLC, a Discovery Science, a Discovery World, az ID Investigations Discovery, a Discvovery HD Showcase és az Animal Planet HD csatornákat.