Nem érdekli a Digit az 5 milliós NMHH-bírság

2013.05.09. 16:34 Módosítva: 2013.05.09. 16:40

Szerdán 5 millió forintos bírsággal sújtotta a Digi Kft.-t a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság, amiért tavaly novemberben az előfizetők értesítése nélkül, a vállalt határidő előtt, jogsértő módon távolította el a Discovery csatornáit programcsomagjaiból. A Digi Kft.-t azonban hidegen hagyta az ítélet, és csütörtökön az alábbi sajtóközleményt adták ki, arra hivatkozva, hogy egyelőre a jogászaik vizsgálják, tizenöt napon belül másodfokra viszik-e az ügyet vagy sem:

Az NMHH határozata nem jogerős, így sem a vélelmezett jogsértés ténye, sem a megállapított bírság nem tekinthető véglegesnek. A Digi kedvező árai mellett mindenkor nagy hangsúlyt fektet a minőségi csatornakínálat biztosítására, ezért szolgáltatásait folyamatosan bővíti újabb csatornákkal. A Digi számára minden előfizetője fontos és a jövőben is mindent megtesz, hogy a legmagasabb színvonalú szolgáltatást nyújtsa.

A Digi emellett tételesen felsorolta, hogy pont az NMHH-vizsgálat érintett időszakban, 2012 utolsó negyedévében bővült a portfóliójuk a History, Super Tv2, Viasat Nature/History HD, OzoneNetwork, BBC Entertainment és BBC Knowledge csatornákkal, valamint a kidobott Discovery helyére berakott, saját csatornákkal (Digi Film, Digi Life, Digi World, Digi Animal).

Bojkott és nyilatkozatháború

Tavaly mi is megírtuk azt a közfelháborodást okozó hírt, hogy a Discovery Channel november 20-án kikerült a Digi Távközlési és Szolgáltató Kft. csatornakínálatából. A helyén a History csatorna került, de ezzel nem lett kiengesztelve az a többszáz kábeles előfizető, aki gyalázkodó kommentekben adott hangot csalódottságának a Digi Facebook-oldalán. Ráadásul a cég sok dühös hozzászólást kimoderált, az íróikat pedig letiltotta az üzenőfaláról.

A Digi Kft. ezután egy hivatalos közleményt adott ki: "A DIGI minden tőle telhetőt megtett, hogy a Discovery csatornái továbbra is a műsorkínálatának részét képezzék, ez azonban jelen körülmények között, a Discovery által támasztott feltételekre tekintettel, kizárólag a TV előfizetési díjak emelésével lett volna lehetséges. Társaságunk számára kiemelten fontos az árstabilitás. A DIGI az idei évben is az árak szinten tartását tartotta szem előtt, ez a piaci magatartás pedig kivételes a hazai telekommunikációs szektorban. A közelmúltban azonban elindítottuk két minőségi tartalmakkal bíró tematikus csatornánkat, DIGI World és DIGI Life néven, amelyeken a műsorok reklám és megszakítások nélkül élvezhetőek. A csatornakínálatunkba bekerült továbbá a Viasat Nature/History HD is, valamint rövidesen indul az állatvilág kedvelői által várva várt DIGI Animal World is."

460159 493897697308181 91085916 o

A Discovery Channel Magyarország szerint viszont tavaly egy egyoldalú döntés született. A csatorna egy óriási "Nem látod a Discovery Channelt? Akkor cselekedj most!"-képpel hívta bojkottra a dühöngő rajongókat: "A DIGI ma úgy döntött, hogy analóg és digitális kábeles csomagjaiból kiveszi a Discovery Channelt. Ha már ti sem látjátok műsorainkat, vagy attól tartotok, hogy a jövőben ez megtörténhet, tegyetek panaszt a DIGI-nél".

A Digi szerint az ötven főt sem érte el azoknak az ügyfeleknek a száma, akik közvetlenül a Discovery-botrány után mondták fel az előfizetésüket.

A nevető harmadik

A hirtelen támadt piaci rést végül a UPC használta ki: decemberben az összes előfizetője számára elérhetővé tette a Discovery és az Aninal Planet mellett a TLC, a Discovery Science, a Discovery World, az ID Investigations Discovery, a Discvovery HD Showcase és az Animal Planet HD csatornákat.