Michael Palin életműdíjat kapott a BAFTÁ-n

2013.05.13. 11:56 Módosítva: 2013.05.13. 11:57
A királyi csatorna kenterbe verte brit versenytársait - tizenöt díjat vihettek haza a BBC különböző műsorai, színészei, színésznői, műsorvezetői, riporterei a tegnapi BAFTA-díj átadón.

Május 12-én este osztották ki Lodonban az idei BAFTA (British Academy of Film and Television Arts) tévés díjakat, a kiosztón taroltak a BBC sorozatai és műsorai. Olivia Colman két aranyozott maszk-szoborral lett gazdagabb az est végére. Az Accused című sorozatban legjobb női mellékszereplőként, a 2012-es londoni olimpia rendezési nehézségeiről szóló Twenty Twelve című vígjátékban pedig legjobb női főszereplőként. "Úgy tűnik mégiscsak sokat jelent nekem ez a díj. És nem fogok sírni" - mondta beszédében a színésznő - majd sírt. A szatirikus sorozat a legjobb sitcomnak járó díjat is megkapta. Szintén BBC-műsor, a Last Tango in Halifax kapta a legjobb drámáért járó BAFTA-t, de meglepő módon, a legjobb sportesemény kategóriában a Channel 4 paralimpiai közvetítése lenyomta az Olimpia nyitóceremóniáját.

Sheridan Smith is könnyezett, amikor átvette a dráma kategóriában kiosztott, legjobb női főszereplőnek járó szobrocskát, a Mrs Biggs című sorozatban nyújtot alakításáért. A sorozatban Ronnie Biggs, a nagy vonatrabló feleségét alakítja. A legjobb férfi színész  a II. Richárd című sorozat főszereplője Ben Whishaw lett , Steve Coogan pedig vígjáték kategóriában kapta meg az elismerést. A legjobb rövid sorozat a Room at the Top lett, míg a közönség a Trónok harca sorozatot találta a legjobbnak. A kiosztón a BBC összesen 15, a Channel 4 négy, a Sky három, az ITV pedig kettő díjat zsebelt be.

A londoni Royal Festival Hallban rendezett esemény házigazdája, Graham Norton is átvehetett egy szobrot, saját beszélgetős műsorát díjazták.

Michael Palin a díjátadó előtt
Michael Palin a díjátadó előtt
Fotó: BBC

A Brit Filmakadémia legnagyobb presztízsű elismerésének, egyfajta életműdíjnak számító akadémiai tagságot idén Michael Palinnek ítélték, akit monty pythonos kollégája, Terry Jones köszöntött beszéddel a színpadon. "Nagy megtiszteltetés, amit úgy érzem meg sem érdemlek. Ezt a díjat csupán azért kaptam, mert jól éreztem magam az elmúlt 48 évben" - mondta el a 70 éves színész-komikus.