Eladják a Spektrum tulajdonosát?

2013.05.22. 14:10
A Liberty Global megválik Chellomedia nevű tartalomszolgáltatói üzletágától. A Chellomedia egyik leányvállalata a Chello Central Europe, mely többek között a Spektrum, a Minimax, a Film Mánia, a Film Café és Sport1 tulajdonosa.

A Wall Street Journal értesülése szerint a Liberty Global nemzetközi kábelszolgáltató 800 millió - 1 milliárd dollár közötti összegért megválna a társaság részeként működő Chellomedia nevű tartalomszolgáltató üzletágától, mely jelenleg világszerte 68 tévécsatornának a tulajdonosa részben vagy egészben - írja a hwsw.hu.

A Chellomediához tartozik többek között a CBS action, drama, reality és europa nevű csatornák, a Europa Europa, a Jim Jam és az MGM. A Chellomedia több európai országban is üzemeltet leányvállalatot, így például a régiós központ, a Chello Central Europe budapesti székhellyel továbbít összesen 15 tévécsatornát Magyarországon kívül Csehországba, Szlovákiába és Romániába. A cég tulajdona többek közt a Film Mánia és a Film Café, a TV Paprika, a Minimax, a Megamax, az MGM, a Spektrum és a Spektrum Home, a Sport 1, Sport 2 és a SportM.

A WSJ szerint John Malone, a Liberty Global első embere egy hónapja fogadott fel tanácsadókat a Chellomedia értékesítésére, azóta a lap egyik forrása szerint csak pár befektetővel tárgyaltak.

Az Index megkereste a Chello Central Europe sajtóosztályát, hogy megtudja, hogy érinti a nemzetközi eladás a magyar csatornákat. Málnay B. Levente, a Chello Central Europe vezérigazgatójának közleménye szerint "a Chellomedia nem kommentál piaci értesüléseket, így a Chello Central Europe sem".

A Chellomedia tavalyi forgalma 514 millió dollár volt, míg az anyavállalathoz ugyanebben az évben nagyjából 10 milliárd dollár folyt be. Szakértők szerint ennek ellenére azért érheti meg a befektetőnek ilyen magas áron megvásárolni a Chellomediát, mert növekedési potenciál tapasztalható a kelet-európai és a latin-amerikai országokban.

Elemzők szerint elképzelhető, hogy a Liberty Global vállalatcsoport pusztán portfóliótisztítás miatt válik meg az üzletágtól, és a jövőben inkább a szolgáltatóiparra koncentrál. Ennek egyik fontos momentuma lehet, hogy a társaság februárban bejelentette, 16 milliárd dollárért, vagyis a tavalyi árbevétel több mint másfélszereséért felvásárolja a brit Virgin Media kábelszolgáltatót.